ΚΟΣΜΟΣ

«Κανένας δεν μπορεί να πει ότι οι Ρώσοι δεν άσκησαν επιρροή στις αμερικανικές εκλογές»

Πώς χαρακτηρίζει πρώην Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την έκθεση Μάλερ

Ο πρώην Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ χαρακτήρισε την επεξεργασμένη έκθεση του Ρόμπερτ Μάλερ ως ένα «ουσιαστικά καταστροφικό» γεγονός, μεταδίδει το CNN.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπαθεί ξεκάθαρα να παρουσιάσει μία ιδανική κι όσο το δυνατόν πιο μικρή εικόνα από την έκθεση του Μάλερ. Όταν την διαβάζεις, αυτό είναι ουσιαστικά καταστροφικό», δήλωσε ο Κλάπερ στον Κρις Γκουόμο του CNN κάνοντας σαφή αναφορά στους χειρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ο Κλάπερ είναι σήμερα, αναλυτής σε θέματα εθνικής ασφάλειας για το CNN.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η επεξεργασμένη έκδοση της έκθεσης του Μάλερ που δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για το αποτέλεσμα της έρευνας που είχε διάρκεια σχεδόν δύο ετών κατέδειξε «με πλούσιες λεπτομέρειες, το μέγεθος, αλλά και την εξάπλωση της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016».

Ο Κλάπερ εκδήλωσε επίσης, «την προσωπική του ικανοποίηση» για τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ, με δεδομένη την έκθεση της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάστηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2017, στον (τότε) εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Ιανουάριο του 2017, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ είχε με μία αποχαρακτηρισμένη έκθεσή της συμπεράνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει «την υλοποίηση μιας εκστρατείας επηρεασμού» με στόχο την επίτευξη πολιτικού πλήγματος στην Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να βοηθηθεί ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το περασμένο καλοκαίρι κι ενώ στέκονταν δίπλα στον Πούτιν και στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε φραστικά κατά της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ, ενώ αρνήθηκε να αποδεχτεί την αξιολόγηση των υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Έχοντας στο πλάι του τον πρόεδρο Πούτιν, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν έβλεπε «κάποιο λόγο για τον οποίο» η Ρωσία θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνη, για την προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος.

«Κανένας δεν μπορεί να πει [ότι οι Ρώσοι] δεν άσκησαν επιρροή, κι έτσι, κατά την άποψή μου αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάπερ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμερικανικός λαός θα διαβάσει την έκδοση της αναφοράς του Μάλερ που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον Μπαρ.

«Πέραν της διάπραξης συνωμοσίας και παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, το μεγάλο ζήτημα είναι για εμένα, το μέγεθος της ρωσικής εμπλοκής» παρατήρησε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «αισθάνεται κάπως απογοητευμένος» για τον τρόπο με τον οποίο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ χειρίστηκε την όλη διαδικασία.

«Η ανάγνωσή μου από την αναφορά του Μάλερ είναι ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης, εάν το Κογκρέσο επιλέξει να τον ακολουθήσει», δήλωσε ο Κλάπερ με σαφή αναφορά στην προοπτική αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών (impeachment) από τον Τραμπ.

«Νομίζω ότι η απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι αν θα γίνει κάτι τέτοιο, υπό το γεγονός της αντίστασης των Ρεπουμπλικάνων ή της άσκησης αντιπολίτευσης από αυτούς στην Γερουσία, όπου θα πρέπει να υπάρξει μια καταδίκη ή το ζήτημα αυτό, θα είναι ανοιχτό στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020», εξήγησε ο Κλάπερ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact