ΥΓΕΙΑ

Καταγγελίες νεφροπαθών για φίλτρα κακής ποιότητας

Σε καταγγελίες για χρήση κακής ποιότητας φίλτρων αιμοκάθαρσης στην Μονάδες Νεφρού του Ιπποκράτειου και του ΑΧΕΠΑ προέβη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης.

«Σήμερα 150 νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση στην κόψη του ξυραφιού σ΄ αυτά τα νοσοκομεία» είπε ο κ Καραγκιόζης εξηγώντας ότι αυτά τα φίλτρα, που είναι αιγυπτιακής προέλευσης, είναι ενός τύπου και χρησιμοποιούνται σε όλους τους νεφροπαθείς, χωρίς να διαχωρίζονται τα παιδιά από τους ενήλικες, με συνέπεια να είναι κακής ποιότητας η αιμοκάθαρση και να κινδυνεύει η ζωή των αιμοκαθαιρόμενων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη η προμήθεια των συγκεκριμένων φίλτρων έγινε με κριτήριο όχι την ποιότητα ή την καταλληλότητα αλλά το μόλις κατά 10 λεπτά χαμηλότερο κόστος.

«Τα φίλτρα αυτά είναι ελαττωματικά, σπασμένα και κολλημένα και αν ξεφύγει κάποιο και μπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης ο νεφροπαθής μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα λεπτό. Ήδη, λόγω των επιπλοκών από αυτά τα φίλτρα, ο ΕΟΦ έχει δεχτεί 40 “λευκές κάρτες” από γιατρούς διαφόρων νοσοκομείων τα οποία τα χρησιμοποιούν, αλλά δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία απάντηση. Ένα καλό φίλτρο αιμοκάθαρσης μπορεί να δώσει καλή ποιότητα ζωής σε έναν νεφροπαθή τελικού σταδίου και να χαρίσει χρόνια ζωής σε έναν νεφροπαθή μέχρι να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση» πρόσθεσε ο κ Καραγκιόζης.

Παράλληλα ανέφερε ότι από τους 1.500 νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη οι 70 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Παπαγεωργίου (όπου χρησιμοποιούνται διάφορες κατηγορίες φίλτρων τα οποία δεν είναι κακής ποιότητας) οι 150 στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ και οι υπόλοιποι στον ιδιωτικό τομέα όπου επίσης τα φίλτρα δεν είναι προβληματικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι με τη σύσταση της ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων) όλοι οι νεφροπαθείς θα αναγκαστούν να πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές, όσο αυτές θα προμηθεύονται καλής ποιότητας φίλτρα, αιμοκάθαρσης ενώ στη συνέχεια θα αναγκαστούν να πληρώνουν την διαφορά τιμής για το καλύτερο φίλτρο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Στρατής Πλωμαρίτης, επισήμανε ότι με την ΕΣΑΝ ΑΕ καταργείται το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι κερδισμένες θα βγουν οι ιδιωτικές κλινικές τις οποίες δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα δημόσια νοσοκομεία και θα οδηγηθούν σε μαρασμό. Κατήγγειλε ακόμη ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι ο μόνος που προσφέρθηκε να αγοράσει το 8% της ΕΣΑΝ ΑΕ, συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην κατάργηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το μέλος της ΕΝΙΘ και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θοδωρής Ζδούγκος ανέφερε ότι οι υπερτιμολογήσεις και οι μεγάλες σπατάλες γίνονται στις ιδιωτικές κλινικές και όχι στα δημόσιο νοσοκομεία, ότι με τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ανά διαγνωστικές κατηγορίες και όταν απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα στη νοσηλεία που προβλέπεται βάσει ΚΕΝ δεν περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση των επιπλοκών. Ανακοίνωσε ακόμη ότι με αφορμή την έλευση στη Θεσσαλονίκη της task force για την επιτήρηση της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας και την επίσκεψή της στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής (17/10) σύλλογοι πολιτών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΝΙΘ και του Κοινωνικού Ιατρείου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact