ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε το νέο Ασφαλιστικό – Οι αλλαγές για 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους & συνταξιούχους!

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφισή του.

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η θέσπιση ασφαλιστικών κλάσεων, αλλά και η πλήρης αποσύνδεση του εισοδήματος από τις εισφορές.

Στα κύρια χαρακτηριστικά στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ότι περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες δίνονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει υποσχεθεί ότι για πρώτη φορά στα τελευταία 12 χρόνια ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει μόνο αυξήσεις και δεν υπάρχει για κανέναν μείωση της σύνταξης. Οι αυξήσεις θα προέλθουν από την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο του νέου νομοσχεδίου, εκτός του ότι αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης με αποτέλεσμα να έρχονται σημαντικές αυξήσεις σε έναν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, είναι ότι ο ασφαλισμένος που δεν είναι μισθωτός θα μπορεί να επιλέγει την σύνταξη που θα λαμβάνει μελλοντικά, πληρώνοντας ανάλογες εισφορές. Επίσης επιλογές θα υπάρχουν και τις επικουρικές και το εφάπαξ.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι και μετά την συνταξιοδότηση θα μπορεί κάποιος να εργάζεται, αφού το πέναλτι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται μέχρι σήμερα.

Ασφαλιστικό: Αυτά είναι τα βασικά σημεία
Με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα προκύψουν αυξήσεις σε όλου εκείνους που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016, θα πάρουν την αύξηση αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 ενώ τα χρήματα θα τους καταβληθούν τον Ιούνιο μαζί με τα αναδρομικά. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016 θα πάρουν αύξηση μόνο αν έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά, η αναπροσαρμογή της σύνταξης θα έρθει ακριβώς να μειώσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης που βγήκε στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και είχε συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ, θα πάρει αύξηση 70 ευρώ στη σύνταξή του 1130 ευρώ αντί για 1060 ευρώ και αναδρομικά 630 ευρώ. Συνταξιούχος με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2500 ευρώ θα πάρει αύξηση 180 ευρώ (1634 ευρώ αντί για 1454 ευρώ) και αναδρομικά 1622 ευρώ.

Καταργούνται οι διπλές εισφορές. Έτσι όποιος μισθωτός έχει αμοιβή που καλύπτει τις ελάχιστες εισφορές των 252 ευρώ και παράλληλα έχει δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν θα πληρώνει διπλή εισφορά. Αν όχι θα καλύπτει την διαφορά.
Αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact