ΕΛΛΑΔΑ

«Κάθε εξτρεμισμός, όχι μόνον ο θρησκευτικός, είναι επικίνδυνος»

‘Εκκληση στη μετριοπάθεια και στην αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών της Μεσογείου, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, έκαναν δύο διακεκριμένες Μαροκινές, οι οποίες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα, και μίλησαν σε διοργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Κάθε εξτρεμισμός, όχι μόνον ο θρησκευτικός, είναι επικίνδυνος. Πρέπει να είμαστε μετριοπαθείς και να δείχνουμε σεβασμό στην διαφορετικότητα των άλλων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καρίμα Μκίκα, με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα, η οποία εργάζεται στον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών στο Μαρόκο και εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς, σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε με βάση το εθνικό συμφέρον που θα εξασφαλίζει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και την αρμονική συμβίωση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, μουσουλμάνων, Χριστιανών, Εβραίων» τονίζει.

Το Μαρόκο θέλει τη γυναίκα εξωστρεφή με ρόλο στην κοινωνία, σημειώνει η ίδια, όσο και η Μπουτάινα Ιράκι-Χουσαϊνί, πρώην βουλευτής, επιχειρηματίας και μητέρα τριών παιδιών, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μετά τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων το 2011 και τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού κώδικα. «Ηταν ένα γιγάντιο βήμα» τονίζει, προσθέτοντας ότι «η νομοθεσία προβλέπει συμμετοχή των γυναικών κατά το 1/3 στο κοινοβούλιο-σήμερα είναι 60 επί συνόλου 360- καθώς και στις κρατικές υπηρεσίες».

Η κ.Ιράκι-Χουσαϊνι δίνει έμφαση στην παράδοση κάθε κράτους, λέγοντας για παράδειγμα, ότι «η μουσουλμανική θρησκεία είναι η θρησκεία του κράτους του Μαρόκου, αλλά η μαντήλα δεν είναι στην κουλτούρα μας. Βεβαίως καθένας μπορεί να κάνει και να φοράει αυτό που θέλει, αλλά με σεβασμό στο Σύνταγμα».

Η νομοθεσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προκειμένου να μειωθεί ο αναλφαβητισμός και να εξαλειφθούν οι γάμοι των ανηλίκων, επισημαίνουν και δύο. Το 80% των φοιτούντων στα πανεπιστήμια είναι γυναίκες, δεδομένου ότι η εκπαίδευση λειτουργεί ως «κοινωνικό ασανσέρ» τονίζουν οι δύο συνομιλήτριες. Ωστόσο τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όταν ζητούν θέσεις αντίστοιχες των προσόντων τους, τις αναγκάζουν συχνά να στρέφονται στην αυτοαπασχόληση και στη δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων.

Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει, τόσο το Ταμείο Μικροπιστώσεων, λέει η κ. Μκίκα, όσο και ο Σύνδεσμος Εργοδοτών Γυναικών, με 660 μέλη, μέλος του οποίου είναι η κ. Ιράκι-Χουσαϊνι.

Και οι δύο έφυγαν πρεσβευτές της χώρας μας στο Μαγρέμπ, καθώς αισθάνθηκαν «σαν στο σπίτι τους» και έμειναν ενθουσιασμένες από τη φιλική συμπεριφορά των ανθρώπων και το κοινό μεσογειακό ταμπεραμέντο, καθώς και από την αρχιτεκτονική της παλιάς Αθήνας, η οποία στην κ. Ιράκι-Χουσείνι θύμισε τη Φέζ.

«Και οι δύο χώρες μας» είπε «δυτικοποιούνται, αλλά παραμένουν αυθεντικές».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact