ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε μέρα στο φως νέα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης


Βρέθηκε προθάλαμος με μαρμάρινα επιστύλια και κίονες που οδηγεί σε δύο νέες αίθουσες – Άγνωστο ακόμη το αν ο τάφος παραμένει ασύλητος 

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες των αρχαιολόγων στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, με τις ανασκαφές να φέρνουν καθημερινά στο φως νέα ευρήματα και τους υπευθύνους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τα στοιχεία που συνθέτουν το μοναδικό αυτό μνημείο.

Μετά την αφαίρεση του τελευταίου δομού από τον τοίχο σφράγισης που έκλεινε την πρόσοψη του τάφου και την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου, οι αρχαιολόγοι είχαν βρεθεί πριν από λίγες ημέρες μπροστά σε μια νέα ανακάλυψη: Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, υπήρχε βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους, ενώ στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.

Αυτό όμως ήταν απλά η αρχή. Γιατί όσο προχωρούν οι ανασκαφές τόσο έρχονται στην επιφάνεια νέα ευρήματα και νέοι χώροι στον τύμβο που φέρνουν τους υπευθύνους όλο και πιο κοντά στη λύση του αινιγματικού μνημείου: Η αφαίρεση του μεγάλου όγκου χώματος που βρισκόταν στον προ-προθάλαμο, το σημείο δηλαδή ακριβώς πίσω από τις σφίγγες, οδήγησε στην αποκάλυψη ενός νέου προθαλάμου που στο πάνω μέρος του διαφραγματικού τοίχου υπάρχει μια νέα τρύπα-είσοδος που οδηγεί σε δύο νέους θαλάμους. Η είσοδος μάλιστα προκάλεσε δέος στους ανασκαφείς καθώς είναι διακοσμημένο με μαρμάρινα επιστύλια στηριζόμενα σε δύο κίονες. Οι κίονες αυτοί είναι που δημιουργούν τις εισόδους για τους θαλάμους οι οποίοι προς το παρόν είναι σκεπασμένοι με χώμα και θα χρειαστούν στήριξη ώστε να μην υπάρξουν στατικά προβλήματα πριν προχωρήσουν στην αποχωμάτωση.

Η νέα αυτή ανακάλυψη που δείχνει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του τάφου, ενισχύει την άποψη των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό ταφικό μνημείο που παραπέμπει σε σημαίνον πρόσωπο της Μακεδονίας.
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact