ΚΟΣΜΟΣ

Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για το ξέσπασμα του Έμπολα στο Κονγκό

«Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, δεν είναι κρίση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος»

Το ξέσπασμα του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και δεν αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας «διεθνούς ενδιαφέροντος», διαβεβαίωσαν την Παρασκευή ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα στη Μπαντάκα, μια πόλη με πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων, τον ώθησαν να αναθεωρήσει σε «πολύ υψηλό» την εκτίμησή του για το επίπεδο του κινδύνου για τη δημόσια υγεία σε εθνική κλίμακα και σε «υψηλό» την εκτίμησή του για το επίπεδο του κινδύνου στην περιοχή.

Ακόμη τρία νέα κρούσματα του Έμπολα επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή στη Μπαντάκα, σε τμήμα της πόλης πολύ κοντά στον ποταμό Κονγκό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη συνοικία Ουανγκάτα, πλάι στο ποτάμι, την Πέμπτη και οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι αυτά τα τρία πρόσωπα έχουν πράγματι μολυνθεί από τον εξαιρετικά θανάσιμο ιό. Άλλο ένα ύποπτο κρούσμα αναφέρθηκε την Παρασκευή.

Το ξέσπασμα, το ένατο στο Κονγκό αφότου η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά, κοντά στον ποταμό Έμπολα, στον βορρά, το 1970, εγείρει ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης, στην περίπτωση που η ασθένεια εξαπλωθεί στον νότο, στην πρωτεύουσα Κινσάσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Επιτροπή Εκτάκτου Ανάγκης του ΠΟΥ, στην οποία συμμετέχουν 11 ειδικοί, επισήμανε ότι η ταχεία αντίδραση αμβλύνει τον κίνδυνο που ήγειρε το ξέσπασμα αυτό, το οποίο κηρύχθηκε πριν από δέκα ημέρες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους από τα μέσα Απριλίου.

Οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί δίνουν στην επιτροπή λόγους «να πιστεύει ότι το ξέσπασμα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο» και έτσι αποφάσισε να μην κηρύξει «συμβάν έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος», δηλαδή να εκδώσει ένα επίσημο, επείγον σήμα που ειδοποιεί κυβερνήσεις και συμβάλλει να κινητοποιηθούν πόροι και μέσα.

Ωστόσο, η Επιτροπή τόνισε ότι η κινητοποίηση πρέπει να συνεχιστεί. «Χωρίς αυτήν, η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ», εξήγησε ο πρόεδρος της, ο Ρόμπερτ Στέφεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ είχε επικριθεί έντονα διότι είχε αργήσει πολύ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν είχε εκδηλωθεί η επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική από το 2013 ως το 2016, που έπληξε κυρίως τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 11.300 ανθρώπους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact