ΚΟΣΜΟΣ

Κινδυνεύει το Μπιγκ Μπεν -Γιατί μπορεί να σιγήσει

Οι χτύποι του Μπιγκ Μπεν ακούγονται στο Λονδίνο για περισσότερα από 150 χρόνια, ενθουσιάζοντας τους τουρίστες που δεν παραλείπουν να βγάλουν μία φωτογραφία μπροστά από το χαρακτηριστικότερο ίσως σύμβολο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ομως, οι ημέρες που οι Βρετανοί συντονίζουν τα ρολόγια τους με το Μπιγκ Μπεν μπορεί να φτάνουν στο τέλος τους. Ο πύργος του ρολογιού έχει απελπιστική ανάγκη για επισκευές και οι βουλευτές της χώρας προειδοποίησαν ότι το ρολόι μπορεί να σιγήσει αν αυτές δεν γίνουν. Το κόστος των εργασιών εκτιμάται στα 45 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα χρειαστεί να σταματήσει να λειτουργεί για τέσσερις μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με έκθεση του κοινοβουλίου, το ρολόι έχει χρόνια προβλήματα, στα στηρίγματα πίσω από τους δείκτες και το εκκρεμές. «Τα προβλήματα μπορούν να οξυνθούν ανά πάσα στιγμή, προκαλώντας την παύση της λειτουργίας του ρολογιού, ή χειρότερα», επισημαίνεται ακόμη. Το «χειρότερα» σύμφωνα με πηγή της Daily Mail, είναι ότι μπορεί να πέσουν οι δείκτες.

Κάθε ένας από τους τέσσερις δείκτες της ώρας έχουν μήκος 2,7 μ. και ζυγίζουν 300 κιλά ο καθένας. Οι δείκτες των λεπτών έχουν μήκος 4,2 μέτρα και μικρότερο βάρος, ζυγίζοντας 100 κιλά έκαστος.

Κάνοντας έκκληση για την κατεπείγουσα ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τις επισκευές, η έκθεση τονίζει ότι το Μπιγκ Μπεν είναι ένα σύμβολο της δημοκρατίας, ενώ προειδοποιεί ότι μία βλάβη θα προκαλούσε ζημιά στη διεθνή φήμη της χώρας.

Το ρολόι άρχισε να λειτουργεί το 1859, αλλά σίγησε τρεις μήνες αργότερα, όταν ράγισε η καμπάνα που διαθέτει. Πρόβλημα που αποκαταστάθηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το Μπιγκ Μπεν σίγησε και το 2007, για επτά εβδομάδες, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης, ενώ το 2011 διαπιστώθηκε ότι ο πύργος είχε πάρει κλίση. Εκτιμάται ότι μετακινείται προς τη μία πλευρά κατά ένα χιλιοστό το χρόνο.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact