ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση – ματ απο την κυβέρνηση: Γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται

Το πετρέλαιο κρίθηκε ως ο οικονομικότερος και πιο πρόσφορος τρόπος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και ως εκ τούτου η κυβέρνηση αναμένεται να προσφέρει επιδοτήσεις.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδοτήσει το πετρέλαιο θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να επιλέξουν οι καταναλωτές αυτόν τον τρόπο να ζεσταθούν τον χειμώνα, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτή τη στιγμή, περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές ζεσταίνονται με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφέρει στα νοικοκυριά αυτά κίνητρα, προκειμένου να επιστρέψουν στον παραδοσιακό -και πλέον πολύ πιο οικονομικό- τρόπο θέρμανσης, αυτόν του πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με την αντικατάσταση των λέβητων που ήδη διαθέτουν, με αυτούς του πετρελαίου.

Πλαφόν στις τιμές ενέργειας, η ευρωπαϊκή λύση

Την ίδια ώρα, πλαφόν στις τιμές της ενέργειας είναι η λύση στην οποία προσανατολίζεται η Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «ψυχρό» χειμώνα που έρχεται.

Τα σενάρια τα οποία εξετάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αφορούν αρχικά στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, κατά το πρότυπο που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η λύση αυτή συνοδεύεται με αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά του πλαφόν από την πραγματική τιμή του φυσικού αερίου.

Κατά δεύτερον, εξετάζεται η επιβολή ενιαίου πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα προκύπτει από το μέσο όρο του κόστους των μονάδων, με επιδότηση εκείνων που έχουν υψηλότερο κόστος από το μέσο όρο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, στις 9 του ίδιου μήνα.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου περιελήφθη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου

Ελληνική πρόταση για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας – φυσικού αερίου

Μία ακόμη ελληνική πρόταση για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, την οποία υπέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας του Ιουλίου προβλέπει τη διχοτόμηση της παραγωγής σε δύο τμήματα: από τη μία οι ανανεώσιμες πηγές, τα πυρηνικά, η συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, τα υδροηλεκτρικά και η αποθήκευση, και από την άλλη οι μονάδες άνθρακα (λιγνίτη) και φυσικού αερίου. Η τιμή που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα προκύπτει από τη στάθμιση των δύο “καλαθιών” και σύμφωνα με την ανάλυση του υπουργείου μπορεί να είναι έως και 45% χαμηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται σήμερα στα Χρηματιστήρια.

Έτσι, δύο από τις προτάσεις που βρίσκονται μέχρι στιγμής υπό συζήτηση είναι ελληνικής έμπνευσης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact