ΥΓΕΙΑ

Κινητοποίηση ΚΕΕΛΠΝΟ και ΙΕΚ ΑΚΜΗ για το AIDS

Παγκόσμια ημέρα κατά του ιού του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) με τη συνεργασία του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, προχώρησαν για μία ακόμη χρονιά σε μία σημαντική κοινή δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης των νέων.

Στην εκδήλωση στην οποία παρέστησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κος Βασίλης Κοντοζαμάνης και η Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, κα Τζένη Κρεμαστινού, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μία μικρή μείωση σε σχέση με τον αριθμό των δηλωθέντων κρουσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί εφησυχασμό.

Αυτό τόνισε και στην ομιλία της η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κα Τζένη Κρεμαστινού δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Είναι η πρώτη χρονιά που μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Μετά την έξαρση των κρουσμάτων του 2012 που οφειλόταν κυρίως στην ομάδα των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ), τα νέα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για το πρώτο εξάμηνο του 2014 γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ με τις δράσεις του όπως η ενημέρωση στα σχολεία, η διανομή δωρεάν συριγγών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, τα προγράμματα δρόμου, η προσφορά στέγης σε οροθετικά άτομα, αποτελεί σήμερα βασικό βραχίονα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου για την Ελλάδα. Μπορούμε πλέον να πιστεύουμε ότι διανύουμε τροχιά μείωσης των κρουσμάτων ΑIDS στην Ελλάδα» και συνεχάρη το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τη διοίκηση και τους σπουδαστές του, που εδώ και πολλά χρόνια συμπλέουν με τις κινητοποιήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ ενάντια στην εξάπλωση του AIDS.

Η κα Tζ.Κρεμαστινού αναφέρθηκε ειδικότερα στις στοχευμένες δράσεις σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια με σημαντικά αποτελέσματα το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην αντιμετώπιση των φορέων και ασθενών από τη Δημόσια Υγεία και στην επαγρύπνηση όλου του μηχανισμού υγείας προκειμένου να μειωθούν οι νέες μολύνσεις.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε βίντεο δημοσιογραφικής έρευνας των σπουδαστών δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ που κατέγραψαν τις θέσεις νέων ανθρώπων πάνω στο AIDS. Σχολιάζοντας την έρευνα και απαντώντας σε ερωτήματα σπουδαστών η κα Κρεμαστινού χαρακτήρισε τη νόσο πλέον χρόνια, και όχι μάστιγα καθώς η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα έχει καταφέρει να μετατρέψει τη νόσο από θανατηφόρα, σε χρόνια πάθηση τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το ΑIDS είναι πλέον μία χρόνια νόσος, και όχι η μάστιγα της δεκαετίας του 1980. Όμως, ακόμη και μετά από 35 χρόνια, απέχουμε πολύ από τη δημιουργία εμβολίου. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για επαγρύπνηση, προφύλαξη, κινητοποίηση, παραμένει πάντα επίκαιρη και αναγκαία. Το γεγονός ότι η Πολιτεία χορηγεί δωρεάν την αντι-ρετροϊκή αγωγή δεν πρέπει να μας επαναπαύει ούτε να μας εφησυχάζει. Ένας φορέας είναι πάντα ένας φορέας, ακόμα και αν είναι χρόνιος ασθενής».

Σε παρέμβασή του ο γ. γραμματέας του υπ. Υγείας, κος Βασίλης Κοντοζαμάνης, επεσήμανε: «Για την αντιμετώπιση μίας τέτοιας νόσου είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση και η ενημέρωση της νεολαίας και εδώ γίνεται εξαιρετική δουλειά. Και γενικότερα σε επίπεδο χώρας έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Είναι ίσως η μοναδική φορά που υπάρχει μητρώο καταγραφής. Ξέρουμε ποιος νοσεί, ποιος δικαιούται και ποιος παίρνει τα φάρμακα, έχουμε επιδημιολογικά στοιχεία για τη νόσο, παρέχουμε επίδομα σε ασθενείς που είναι άνεργοι και γενικότερα είμαστε σε καλύτερο στάδιο από ποτέ. Χωρίς αυτό να μας εφησυχάζει μπορούμε να πούμε ότι πλέον σαν χώρα ελέγχουμε την νόσο».

Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κων/νος Ροδόπουλος απευθυνόμενος στην νεολαία τόνισε: «Ακόμα και αν τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, το AIDS είναι μία νόσος που απειλεί ακόμα. Δεν απειλεί μόνο την υγεία, απειλεί τους στόχους, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, το μέλλον κάθε νέου ανθρώπου. Το AIDS, μπορούμε να το εξαλείψουμε ολοκληρωτικά από τη ζωή μας, αν συντονιστούμε, ενημερωθούμε, προστατευτούμε».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το AIDS και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα: www.keelpno.gr.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact