ΕΛΛΑΔΑ

«Κόλαση» στη Λέσβο απο τους Λαθρομετανάστες. «Στάχτη» ο καταυλισμός, άγρια επεισόδια.

Κόλαση θύμισε η χθεσινή βραδιά για τους μετανάστες αλλά και τους κατοίκους της Λέσβου, αφού κατά τη διάρκεια νέων εκτεταμένων επεισοδίων στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια, ξέσπασε πυρκαγιά που επεκτάθηκε γρήγορα καταστρέφοντας το 60% του καταυλισμού.

Περισσότερα από 50 αντίσκηνα έχουν γίνει στάχτη, ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν εκεί εγκατέλειψαν το φλεγόμενο hot spot για να σωθούν και αναζήτησαν καταφύγιο στη γύρω περιοχή. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, μάλιστα προσπάθησε να κατευθυνθεί στην πόλη της Μυτιλήνης, εμποδίστηκε όμως από τις αρχές και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο μισό-κατεστραμένο hot spot.

Ωστόσο, στα αποκαΐδια του κέντρου και σε ό,τι απέμεινε από την επέμβαση της πυροσβεστικής, είναι πλέον πρακτικώς αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ηδη το πρόβλημα ήταν μεγάλο, αφού συνολικά φιλοξενούταν σχεδόν 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ως ανώτατο όριο τους 2.500.

Σε μια πρώτη λύση συζητείται το ενδεχόμενο να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και θα λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο για τους πρόσφυγες ενώ παράλληλα, κατά πληροφορίες αποφασίστηκε στο νησί να σταλούν 2 διμοιρίες των ΜΑΤ σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες υποτίθεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους επέστρεψαν στο hot spot, μαρτυρίες όμως των κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρονται στο νησί εντελώς ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία φροντίδα.

Από κει και πέρα, από την βραδινή πυρκαγιά δεν καταστράφηκε μόνο μέρος του hot spot, αλλά κάηκαν και δεκάδες στρέμματα γύρω από το κέντρο της Μόριας (τα οποία μάλιστα περιλάμβαναν ελαιοκτήματα) με τους κάτοικους της περιοχής να διαμαρτύρονται πλέον έντονα, απαιτώντας την άμεση αποσυμφόρηση του hot spot.

14364667_10154493039003119_8948885311895651821_n

 

Το τελευταίο διάστημα ούτως ή άλλως πύκνωναν οι μαζικές διαμαρτυρίες των κάτοικων της Λέσβου, οι οποίοι μάλιστα διαδήλωναν στους δρόμους και το περιστατικό αυτό ήρθε να… ξεχειλίσει το ποτήρι.

Οι κάτοικοι απαιτούν άμεση λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ασκώντας πίεση κατ’ αρχήν στις αυτοδιοικητικές αρχές. Από την πλευρά της πολιτείας, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνει τον δήμαρχο Λέσβου ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη φορέων για την επίλυση του ζητήματος. Αυτό όμως θα καταστεί δυνατόν μετά από την επιστροφή του κ. Μουζάλα από το εξωτερικό, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, σαν καταλύτης αρνητικών εξελίξεων λειτουργεί η παρέμβαση ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες παρεισφρέουν και αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την αγανάκτηση των κατοίκων. Η παρουσία αλληλέγγυων των προσφύγων και μεταναστών μετατρέπεται σε «κόκκινο πανί» για τα ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία ανεβάζουν την ένταση και, εξ επίτηδες, ωθούν την ήδη αυξημένη ένταση στα όρια.

Δήμαρχος Λέσβου: «Θα έχουμε χειρότερα»

«Ήταν θέμα ωρών να συμβεί αυτό που συνέβη χθες» τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός αναφερόμενος στα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο hot spot στη Μόρια. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Γαληνός προειδοποίησε «ότι αυτό που συνέβη είναι μια προειδοποίηση. Απειλούμαστε από πολύ σοβαρότερα πράγματα, χθες ήταν η προειδοποίηση που θα πρέπει να αφυπνίσει και να ληφθούν τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται τώρα και τα μέτρα που επιβάλλονται είναι άμεση αποσυμφόρηση του νησιού» σημείωσε μιλώντας στα «Παραπολιτικά Fm».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να επαναληφθούν τα επεισόδια σήμερα, ο κ. Γαληνός είπε: «Δεν ξέρω αν θα είναι σήμερα ή μετά από μια-δύο μέρες αλλά αν δεν εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση ασφαλώς θα έχουμε και νέα επεισόδια τα οποία θα είναι σοβαρότερα από τα χθεσινά».

«Από το χθες αργά το βράδυ επικράτησε μια ηρεμία αυτό δεν λέει τίποτα όμως είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα» είπε ο κ. Γαληνός.

Και συνέχισε καταγγέλλοντας: «Χθες κάηκε το hot spot της Μόριας, υπάρχουν κινητοποιήσεις οι οποίες καθοδηγούνται από συγκεκριμένους κύκλους, ακροδεξιούς κύκλους τους οποίους συμπαρίσταται και κάποιοι άλλοι κομματικοί παράγοντες κομμάτων τα οποία βρήκαν την ευκαιρία για να αυξήσουν τις δυνάμεις των κομμάτων τους και όλο αυτό είναι ένα επικίνδυνο κλίμα το οποίο απειλεί να δημιουργήσει έκρηξη».

Μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού έκανε γνωστό πως «σήμερα θα ενημερώσω τον πρόεδρο της ΝΔ για τα στελέχη του κόμματός του τα οποία πραγματικά δεν ακούν τις εντολές του κόμματος οι οποίες είναι υπεύθυνες και σοβαρές όμως αυτά τα κομματικά στελέχη, δυστυχώς, συναγελάζονται μαζί με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και προκαλούν τα επεισόδια…
Είναι 4-5 στελέχη τα οποία εμφορούμενα από προσωπικό μίσος και ιδιωτικά συμφέροντα δικά τους ίσως θέλουν κάποιο δρόμο να ακολουθήσουν πολιτικό, δεν ξέρω αν θα θέλουν να τους ακολουθήσουν μέσα στη ΝΔ διότι δεν είναι η θέση της ΝΔ αυτή… Διαχωρίζω απόλυτα τη ΝΔ διότι η ηγεσία της τοποθετήθηκε ευθαρσώς και απόλυτα κατά τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση όμως αυτά τα στελέχη πρέπει να διαγραφούν από τις τάξεις της ΝΔ ακριβώς για να δοθεί το μήνυμα και να σταματήσει όλο αυτό».

«Δεν είναι δυνατόν να φορτώνουμε ορισμένα νησιά και 5-10 δήμοι στην Ελλάδα που σηκώνουν το βάρος και να το σηκώνουν συνολικά για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που υπογράφονται και αποκλείουν κόσμο σε συγκεκριμένες περιοχές μετατρέπουν αυτές τις περιοχές σε ομήρους, έρμαιο στις διαθέσεις των δύο μερών που συμφώνησαν δηλαδή ΕΕ και Τουρκίας» έσπευσε να σημειώσει ακόμη ο κ. Γαληνός.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact