ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Αδύνατη μια ειρηνευτική συμφωνία φέτος, λέει ο ηγέτης των FARC


Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του μισού αιώνα εμφυλίου πολέμου με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας

Η Κολομβία είναι απίθανο να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με τους μαρξιστές αντάρτες φέτος, καθώς τα υπόλοιπα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι πολύπλοκα και χρονοβόρα, όπως είπε ο ηγέτης των ανταρτών FARC Ροντρίγκο Λοντόνο.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του μισού αιώνα εμφυλίου πολέμου με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν με τη σύναψη συμφωνίας εντός του τρέχοντος έτους αν και παραδέχθηκε ότι μια συμφωνία μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των ανταρτών, ο Λοντόνο που είναι γνωστός με το επαναστατικό του προσωνύμιο Τιμοσένκο, δήλωσε ότι δεν είναι αρκετό το διάστημα των τεσσάρων μηνών έως το τέλος του έτους για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες που θα φέρουν το οριστικό τέλος στη σύγκρουση. «Φοβάμαι πως όχι. Φυσικά όλοι θέλουμε τα πράγματα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Λοντόνο.

Δεκάδες στελέχη των ανταρτών FARC και κυβερνητικοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Κούβα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της γης, τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών και τη συμμετοχή των ανταρτών στην πολιτική αλλά αρκετά ακόμη ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Εν τω μεταξύ ενώ οι αντάρτες από την πολύχρονη στρατιωτική δράση του υποστηριζόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες κολομβιανού στρατού έχουν εξασθενήσει τις επιθέσεις τους ο πρόεδρος Σάντος, προειδοποίησε κατά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα ότι η υπομονή της Κολομβίας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες έχει όρια.

«Η πρόθεσή μας δεν είναι να φύγουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να υπάρξει μια τελική συμφωνία. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό δεν επιτρέπει στους αντιπάλους μας να τραβήξουν το σχοινί» απάντησε ο Λοντόνο. Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες FARC επιδιώκουν να τερματίσουν μια εμφύλια σύγκρουση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact