ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πισωγύρισμα φοβούνται οι ειδικοί

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία των επόμενων ημερών, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού, η οποία θα φανεί στα μέσα του Ιανουαρίου.

Η επιτροπή των ειδικών περιμένει τα δεδομένα προκειμένου να σχηματιστεί μια πληρέστερη εικόνα για τον χάρτη του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, ελήφθη και η απόφαση του Σαββάτου για σκληρό «λουκέτο» μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, όποτε η κυβέρνηση έχει θέσει το ορόσημο του ανοίγματος των σχολείων.

Την ίδια ώρα, ένας παράγοντας που δυσχεραίνει τις σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων, είναι και η σταθερά υψηλή πίεση στις ΜΕΘ της χώρας, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να μην πέφτει κάτω από τους 400, παρά τη σχετική αποκλιμάκωση του δείκτη των κρουσμάτων.

Ενδεικτική των παραπάνω, άλλωστε, ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Σύψα (ΣΚΑΪ) το πρωί της Κυριακής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία και ιδίως φοβόμαστε για το τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

Εξάλλου τόνισε «Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως», ενώ σχολιάζοντας τα εμβόλια είπε ότι «δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός».

«Ξέρετε ότι όταν ένας διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο κ. Σύψας υπογραμμίζοντας ότι «δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στο λεκανοπέδιο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

«Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου», πρόσθεσε επίσης.

Από την πλευρά του, πάντως, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Πισωγύρισμα φοβούνται οι ειδικοί

Για την πίεση και τις μειωμένες αντοχές του ΕΣΥ προειδοποίησε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

«Δεν περιγράφεται τι ζούμε. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν πολλοί. Η μεγάλη αύξηση του Νοεμβρίου δυστυχώς συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Δεν το περιμέναμε ούτε εμείς» παραδέχθηκε ο κ. Καπραβέλος. Φτάσαμε σε μέρα που χάσαμε 70 ασθενείς!», είπε χαρακτηριστικά στο OPEN.

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ του νέου αυστηρού lockdown. «O ιός είναι καταστροφικός. Εκτός από τις ΜΕΘ είναι κι άλλοι που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι. Η αποκλιμάκωση είναι αργή. Το ΕΣΥ δεν αντέχει νέα πίεση από αύξηση κρουσμάτων. Ούτε εμείς οι γιατροί», τόνισε.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ γίνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο» επεσήμανε.

Οσον αφορά στο πότε θα είναι ασφαλές να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες τόνισε ότι «το θέμα είναι η αγορά να ανοίξει με ασφάλεια. Να ανοίξουμε με ζώνες το εμπόριο. Σε περιοχές για παράδειγμα, όπως τα νησιά που δεν έχουν σύνδεση με άλλες περιοχές ή άλλες περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κάνουμε απολύμανση και στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους».

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών. Τόνισε πάντως ότι στη χώρα μας η συμμόρφωση του κόσμου ήταν αρκετά καλή, δεν είδαμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο καθηγητής σημείωσε πως κανείς δεν υιοθέτει την τακτική του ακορντεόν (άνοιξε – κλείσε δραστηριότητες). Σημείωσε πως όσο πορευόμαστε προς την κανονικότητα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, δήλωσε πως όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να ανοίξουν με ασφάλεια.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων δεν το δημιουργούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά οι απείθαρχοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα «κορωνοπάρτι».

Ο κ. Γαργαλιάνος διευκρίνισε ότι τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιες περιοχές της χώρας.

Τόνισε ότι οι δραστηριότητες της χώρας θα επανέρχονται σταδιακά, μια μία, ώστε να γνωρίζουν οι ειδικοί τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε μία περίπτωση.

Αναφερόμενος στο click away ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος άρχισε στις 13 Δεκεμβρίου, και μόνο από αυτό, το επιδημιολογικό αποτύπωμα είναι περίπου 8 με 9% αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της κινητικότητας. «Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δεν θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση δεν γίνεται αυτό». Υπενθύμισε, δε, ότι σε Βρετανία και Γαλλία το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων προκάλεσε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, υπενθύμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Για τα σχολεία η κα Λινού είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων. Και τα σχολεία αν ανοίξουν. Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact