ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής

Επαφές με Αναστασιάδη στην Κύπρο

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας υπό το Νίκο Αναστασιάδη, με παρόντα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία του Κυπριακού και άλλα συναφή θέματα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει για την προώθηση μίας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξή μας», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κατάστασής της, είναι σε δυσμενή θέση για να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επεσήμανε: «Η οικονομική αδυναμία δεν μειώνει καθόλου τη στρατηγική μας σημασία και τη δυνατότητα και ικανότητα να ασκούμε εξωτερική πολιτική. Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας, που είναι τα οικονομικά, και όχι το αντίστροφο που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι» πρόσθεσε.

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας την για κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο και σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά πόσο ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέση να επηρεάσει την Άγκυρα να αλλάξει την αρνητική στάση της, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Όταν πριν μερικούς μήνες έθεσα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα, θεωρείται ως ένα ζήτημα που, πράγματι, πρέπει να συζητηθεί. Πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία, και νομίζω αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία». Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αισθάνεται πως η Τουρκία λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσε για πρώτη φορά.

Αναφερόμενος στις επαφές του στη Λευκωσία αυτό το διήμερο, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι έχει γίνει πιο ουσιαστική, λεπτομερής και ειδικευμένη η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Είναι ένα μεγάλο πρακτικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact