ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή απελπισίας από Κύμη: «Λιώνουμε χιόνι για να πιούμε νερό, βοηθήστε μας!»

Απελπιστική είναι η κατάσταση από τον χιονιά και την κακοκαιρία σε Αλόννησο, Σκόπελο και Κύμη ενώ πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα δύο νησιά των Σποράδων αλλά και ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι περιγραφές από Κύμη σοκάρουν. Τα σπίτια είναι θαμμένα κάτω από το χιόνι και οι κάτοικοι δεν μπορούν ούτε την πόρτα να ανοίξουν. «Παίρνουμε χιόνι και το λιώνουμε! Η χιονόπτωση ξεκίνησε ξανά…. Δεν ξέρω πόσο θ αντέξουμε ακόμα… Ο θεός να μας λυπηθεί!» γράφει μία χρήστης του Facebook από την Κύμη. 

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αυλωνάρι-Οκτανιά. Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την κυρία Δήμητρα Τάκη, που έχει αποκλειστεί σε ξενοδοχείο στην πλατεία του χωριού  Αρχοντικό της Κύμης, από το Σάββατο «κανένας δεν κυκλοφορεί και όλα τα αυτοκίνητα είναι θαμμένα». Όπως η ίδια δήλωσε στον ΑΝΤ1 «έχουμε επιβιώσει χάρη στους ανθρώπους του ξενοδοχείου», ενώ όπως είπε τελειώνουν οι προμήθειες και τα μαγαζιά καλυμμένα με το χιόνι δεν λειτουργούν.

Εικόνα από Εύβοια

Στην Αλόννησο το 60% του νησιού δεν έχει ρεύμα για τρίτη ημέρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν απελπιστεί.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Ξημέρωσε τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και θέρμανση για τους ανθρώπους εδώ στο νησί. Μεγάλη παράκληση να μας αποκαταστήσουν τη ΔΕΗ» δηλώνει στο protothema.gr ο Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος του νησιού.

Το χιόνι στην Αλόννησο ξεπερνά το ενάμισι μέτρο μέσα στη πόλη και στις ορεινές περιοχές φτάνει και τα τρία μέτρα. «Οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για τρίτη ημέρα. Τροφή έχουν προς το παρόν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η θέρμανση. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας από κανέναν, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν κι άλλα προβλήματα. Χρειαζόμαστε ρεύμα επειγόντως» δηλώνει ο κ. Βαφίνης.

«Βρισκόμαστε στο έλεος του χιονιά. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει τηλέφωνο, το χιόνι είναι πάνω από ένα μέτρο και μέσα στο χωριό δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, είναι πάγος» είπε στο protothema.gr ο Τάσος Μπαλάς, κάτοικος Αλοννήσου.

Εικόνες από Αλόννησο:

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Σκόπελο. Στο νησί υπάρχουν εγκλωβισμένες οικογένειες και όπως δηλώνει στο protothema.gr ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης κάνουν ό,τι μπορούν για να τους εμψυχώσουν γιατί βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.

«Είμαστε πολύ δύσκολα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά πολύ δύσκολα. Είμαστε μια περιοχή που είχαμε να δούμε τόσο πολύ χιόνι από το 1987. Έχουμε εγκλωβισμένες οικογένειες μέσα στα σπίτια τους , μιλάω συνέχεια με τους ανθρώπους στο τηλέφωνο, τους εμψυχώνω και προσπαθούμε να φτάσουμε με τα εκχιονιστικά κοντά τους. Οι οικογένειες αυτές είναι στις αγροτικές περιοχές όπου το χιόνι ξεπερνά και τα δυο μέτρα. Η σημερινή ημέρα είναι χειρότερη από τη χθεσινή γιατί έχουν παγώσει τα πάντα» λέει ο δήμαρχος.

Εικόνες από Σκόπελο:



Αποκλεισμένες οι Οινούσσες

Στα λευκά και με πολλά προβλήματα και οι Οινούσσες. Εξ αιτίας του χιονιά το νησί παραμένει χωρίς τηλέφωνα και επικοινωνίες για 4η συνεχόμενη ημέρα. Στο ήδη υπάρχον πρόβλημα ήρθε να προστεθεί και η νέα χιονόπτωση που σάρωσε το νησιωτικό σύμπλεγμα τα ξημερώματα της Δευτέρας με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι αδιάβατοι τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα. Αποκλεισμένες εξαιτίας του χιονιά παραμένουν οι καλόγριες του μοναστηριού αλλά και αρκετοί κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να πλησιάσουν στις μάντρες τους.  Ο Στέφανος Βογιατζής, δήμαρχος Οινουσσών είπε στο protothema.gr: «Δεν έχουμε τηλέφωνα δεν έχουμε ίντερνετ, δεν μπορεί να δουλέψει ο Δήμος, η τράπεζα, όλα είναι σταματημένα όπως καταλαβαίνετε. Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχω δει τόσο πολύ χιόνι. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν σήμερα. Δεν μας έδιναν σημασία. Η πολιτεία το Σαββατοκύριακο δεν εργάζεται. Πήρα παντού τηλέφωνα, δεν είδα καμία ανταπόκριση. Σήμερα παρουσιάστηκαν όλοι μαζί και ενδιαφέρονται αλλά ακόμη σας είπα δεν βλέπω τίποτα».

Εικόνες από τις Οινούσσες

Δύο νεκροί από την κακοκαιρία

Από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από την Παρασκευή τη χώρα, δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Ένας 77χρονος στην Ναύπακτο που είχε βγει στην εξοχή και μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Κομοτηνή. Ο 77χρονος, που για ώρες είχε χαθεί στην περιοχή Πιτσιναίικα Ναυπακτίας, αν και εντοπίστηκε ζωντανός, εντούτοις κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, πιθανότατα από υποθερμία. Η 78χρονη είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί, καθώς στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αναθυμιάσεις, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact