ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι 3 κρυφές αιτίες που οδηγούν σε αποβολή και δεν το ξέρεις

Η εποχή, που μια γυναίκα με ιστορικό αποβολών απλά ευχόταν ή προσευχόταν να μην της ξανασυμβεί αυτό, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα, η επιστήμη μπορεί να δώσει εξήγηση για το τι μπορεί να φταίει για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές, αλλά και να δώσει λύση στο κάθε πρόβλημα, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό η γυναίκα που έχει στο ιστορικό της δύο αποβολές να απευθυνθεί σε έναν ειδικό εξωσωματικής γονιμοποίησης

Το πρόβλημα που οδηγεί σε αποβολή μπορεί να είναι απλό, όπως ένα ινομύωμα για παράδειγμα, που μόλις αφαιρεθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Μπορεί όμως να είναι πιο σύνθετο και να απαιτεί διερεύνηση και ειδική θεραπευτική προσέγγιση.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος επισημαίνει τρία συνηθισμένα προβλήματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές μιας γυναίκας .

Γενετικά αίτια

Πάνω από το 50% των αποβολών τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αν λοιπόν είσαι άνω το 35 ετών, η ποιότητα των ωαρίων σου μπορεί να μην είναι καλή και να φέρουν γενετικές ανωμαλίες, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητες αποβολής.

Η θεραπεία

Ο γενετικός έλεγχος των γονέων σε πρώτη φάση μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς μπορεί να γίνει ειδικός προεμφυτευτικός έλεγχος (διαβάστε περισσότερα) των εμβρύων ή των προς γονιμοποίηση ωαρίων, ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα, πράγμα που μειώνει σημαντικά το ποσοστό αποβολών.

Αιματολογικά προβλήματα

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με την πήξη του αίματος όπως η θρομβοφιλία (διαβάστε περισσότερα) και άλλα αιματολογικά προβλήματα μπορεί να ευθύνονται για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές ή τον πρόωρο τοκετό.

Η θεραπεία

Η γυναίκα με ιστορικό αποβολών θα πρέπει μεταξύ άλλων να κάνει και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα έλεγχο για θρομβοφιλία και εφόσον χρειαστεί, να ακολουθήσει θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αντιπηκτική αγωγή ή άλλη θεραπεία. Τα καλά νέα είναι ότι με τη θεραπεία η εγκυμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί μέχρι το τέλος ομαλά, τονίζει ο Δρ. Παράσχος.

Ανοσολογικά αίτια

Τα ανοσολογικά αίτια που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες αποβολές απασχολούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τους επιστήμονες, αφού φαίνεται να ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό αποβολών. Με λίγα λόγια, για ανοσολογικούς λόγους ο οργανισμός της μητέρας μπορεί να αναγνωρίζει ως ξένο σώμα το έμβρυο που κυοφορεί και το αποβάλλει.

Σήμερα είμαστε σε θέση με ειδικές εξετάσεις να διαγνώσουμε τις διαταραχές του ανοσολογικού συστήματος, προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα παρέμβουμε θεραπευτικά, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος. Έτσι, με τη σωστή χρήση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων πολλά ζευγάρια με τέτοια προβλήματα, που δεν γνώριζαν ότι τα είχαν, αποκτούν παιδί.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανείς εικόνες: Γέμισε στρατιώτες το Καπιτώλιο

Απίστευτες οι εικόνες που κάνουν το γύρο του…

«Χαστούκι»-προειδοποίηση από τα ΗΑΕ στον Ερντογάν!

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν τα ΗΑΕ στη Τουρκία. Την…

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς την Παρασκευή

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι…

Το διασκεδάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει για τις συνθήκες και…

Οι επιστήμονες προβλέπουν τι θα γίνει με τον κορονοϊό σε 10 χρόνια

Σαν ένας ιός κοινού κρυολογήματος – που μάλιστα…

Πολάκης: Χάσαμε τις εκλογές επειδή γ@@@σαμε μεσαία τάξη

Ένα βίντεο που δημοσίευσε η «Ομάδα Αλήθειας» με…

Το Πακιστάν δίνει πυρηνική βόμβα στην Τουρκία

Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και Πακιστανοί…

Η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζεται σε εφιαλτικό υπερόπλο κάτω από τα φτερά της

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εξοπλίζεται, εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται. Στην…

Πλημμυρίζει με θαλασσινό νερό ο πυρηνικός σταθμός του Ερντογάν

Υπάρχει μια ρωγμή στο τσιμεντένιο δάπεδο του πυρηνικού…

Διπλή γυναικοκτονία έφερε στο φως εμπόριο βρεφών στη Θεσσαλονίκη

Μια υπόθεση διπλής γυναικοκτονίας συγκλονίζει την κοινή γνώμη…
contact