ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια -Οι ενστάσεις των δανειστών

Καθοριστική για τον τρόπο διευθέτησης- του κρίσιμου για την αγορά αλλά και το τραπεζικό σύστημα- των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι η σημερινή συνάντηση των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Αν και τα κόκκινα δάνεια δεν εντάσσονται στα 15 προαπαιτούμενα για την χορήγηση της υποδόσης ωστόσο θεωρείται επιτακτική ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να προχωρήσει το σχετικό νομοθετικο πλαίσιο και οι αλλαγές επί του σχετικού νόμου Δένδια. Για το λόγο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία μάλιστα- σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα είναι πολύωρη (14:00-18:00)

Κοινή αποδοχή είναι ότι η διευθέτηση των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφορά το σύνολο των οφειλών. Δηλαδή τα χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου.

Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι ο τρόπος της διευθέτησης θα γίνεται εξωδικαστικά. «Κλειδί» για την αναδιάρθρωση είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ο διαχωρισμός βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων αποτελεί και τη βάση του σχεδίου που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Στην περίπτωση που μια επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, θα προχωρά η διαδικασία διευθέτησης του χρέους κατόπιν συμφωνίας των πιστωτών. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν κριθεί μη βιώσιμη η επιχείρηση, πάλι με απόφαση των πιστωτών, θα επιλέγεται η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Διευθέτησης Ιδιωτικού Χρέους. Με την παραλαβή της αίτησης ο δανειολήπτης θα ενημερώνεται ότι η υπόθεσή του ανατέθηκε σε έναν πιστοποιημένο από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαμεσολαβητή.

Στη συνέχεια, ο διαμεσολαβητής θα καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη (επιχείρηση και πιστωτές) προκειμένου να αναζητηθεί φόρμουλα διευθέτησης των χρεών αν η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη από την πλειοψηφία των πιστωτών, ή να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, πάλι με απόφαση της πλειοψηφίας των πιστωτών, αν κριθεί μη βιώσιμη.

Τα σημεία του σχεδίου στα οποία οι δανειστές διατυπώνουν ενστάσεις αφορούν στο «κούρεμα» των χρεών- για το αν θα αφορά μόνο προσαυξήσεις και πρόστιμα ή και κύρια οφειλή, καθώς και στα κριτήρια που θα καθορίζουν πότε μια επιχείρηση θα χαρακτηρίζεται βιώσιμη.

Τέλος, άλλο ένα σημαντικό σημείο για τη συμφωνία είναι η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν στην εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ηδη ετοιμάζεται ειδικό  νομοθετικό πλαίσιο και η  σχετική προεργασία, που γίνεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος  βρίσκεται στην τελική ευθεία. Στόχος είναι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να είναι έτοιμο πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact