ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια -Οι ενστάσεις των δανειστών

Καθοριστική για τον τρόπο διευθέτησης- του κρίσιμου για την αγορά αλλά και το τραπεζικό σύστημα- των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι η σημερινή συνάντηση των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Αν και τα κόκκινα δάνεια δεν εντάσσονται στα 15 προαπαιτούμενα για την χορήγηση της υποδόσης ωστόσο θεωρείται επιτακτική ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να προχωρήσει το σχετικό νομοθετικο πλαίσιο και οι αλλαγές επί του σχετικού νόμου Δένδια. Για το λόγο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία μάλιστα- σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα είναι πολύωρη (14:00-18:00)

Κοινή αποδοχή είναι ότι η διευθέτηση των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφορά το σύνολο των οφειλών. Δηλαδή τα χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου.

Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι ο τρόπος της διευθέτησης θα γίνεται εξωδικαστικά. «Κλειδί» για την αναδιάρθρωση είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ο διαχωρισμός βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων αποτελεί και τη βάση του σχεδίου που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Στην περίπτωση που μια επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, θα προχωρά η διαδικασία διευθέτησης του χρέους κατόπιν συμφωνίας των πιστωτών. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν κριθεί μη βιώσιμη η επιχείρηση, πάλι με απόφαση των πιστωτών, θα επιλέγεται η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Διευθέτησης Ιδιωτικού Χρέους. Με την παραλαβή της αίτησης ο δανειολήπτης θα ενημερώνεται ότι η υπόθεσή του ανατέθηκε σε έναν πιστοποιημένο από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαμεσολαβητή.

Στη συνέχεια, ο διαμεσολαβητής θα καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη (επιχείρηση και πιστωτές) προκειμένου να αναζητηθεί φόρμουλα διευθέτησης των χρεών αν η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη από την πλειοψηφία των πιστωτών, ή να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, πάλι με απόφαση της πλειοψηφίας των πιστωτών, αν κριθεί μη βιώσιμη.

Τα σημεία του σχεδίου στα οποία οι δανειστές διατυπώνουν ενστάσεις αφορούν στο «κούρεμα» των χρεών- για το αν θα αφορά μόνο προσαυξήσεις και πρόστιμα ή και κύρια οφειλή, καθώς και στα κριτήρια που θα καθορίζουν πότε μια επιχείρηση θα χαρακτηρίζεται βιώσιμη.

Τέλος, άλλο ένα σημαντικό σημείο για τη συμφωνία είναι η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν στην εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ηδη ετοιμάζεται ειδικό  νομοθετικό πλαίσιο και η  σχετική προεργασία, που γίνεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος  βρίσκεται στην τελική ευθεία. Στόχος είναι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να είναι έτοιμο πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact