ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών

Τα αντισώματα θα αφορούν ειδικές ομάδες ασθενών

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στη χώρα μας. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε ανοσοκατεσταλμένους και καρκινοπαθείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 2.000 δόσεις από μονοκλωνικά αντισώματα έχει παραλάβει η Ελλάδα σε πρώτη φάση και ως εκ τούτου τα κριτήρια επιλογής -αναφορικά με τους ασθενείς στους οποίους θα χορηγηθούν- πρόκειται να είναι πολύ αυστηρά.

Οι ωφελούμενοι αναμένεται να είναι μόνο όσοι ασθενείς με Covid επιλεγούν από ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα που θα «ανεβάζουν» οι γιατροί από τα νοσοκομεία όλης της χώρας, στη νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την ΗΔΙΚΑ.

Ποιοι θα προηγηθούν

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους πολίτες πάσχουν από νοσήματα, τα οποία εμποδίζουν τον οργανισμό τους να αναπτύξει αντισώματα μέσω του εμβολιασμού. (ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς κλπ).

Υπενθυμίζεται πως η θεραπεία θα χορηγείται τις πρώτες 72 ώρες από τη διάγνωση της μόλυνσης και εφόσον δεν έχουν εκδηλωθεί σοβαρά συμπτώματα.

Τα πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα συνυπολογίζουν το ποσοστό του κινδύνου ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, οι συννοσηρότητες (διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.).

Ποια θα είναι η διαδικασία για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ο ασθενής με Covid που πάσχει από σοβαρά νοσήματα και βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για βαριά νόσηση ή θάνατο, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, ο οποίος εάν διαπιστώσει ότι πληροί τα κριτήρια για ένταξη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, θα κάνει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα.

Ειδική επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας και τα ονόματά της θα γίνουν γνωστά τα επόμενα 24ωρα σε σχετική Υπουργική Απόφαση, είναι υποχρεωμένη εντός του διαστήματος 24 με 48 ωρών να απαντήσει στο αίτημα.

Εάν ο ασθενής επιλεγεί, ειδοποιείται από το πιστοποιημένο για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων νοσοκομείο και ορίζεται το ραντεβού. Ο ασθενής μεταβαίνει στο νοσοκομείο, όπου λαμβάνει τα μονοκλωνικά αντισώματα με ενδοφλέβια χορήγηση, διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετά τη χορήγηση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Αιτήματα προς την Επιτροπή μπορούν να υποβάλλουν γιατροί από όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, ωστόσο, θα χορηγούνται από 10 συγκεκριμένα νοσοκομεία, τα οποία θα ανακοινωθούν στη σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Τα νοσοκομεία από τα οποία θα γίνεται η χορήγηση θα βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΚ από τη Naval Group – Δίνει τις Βelharra με Aster 30 B1

ΣΟΚ από τη Naval Group αφού με ανακοίνωσή…

Κωσταράκος για ευρωστρατό: Εφικτή πραγματικότητα ή ηθελημένη αυταπάτη;

Τις πιθανότητες δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, αναλύει ο στρατηγός,…

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για το κόμμα Γιαννακόπουλου

Τον τελευταίο καιρό σύντροφοι δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν…

Ο σύμβουλος του Ερντογάν προέβλεψε πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί…

Γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία – Οι τρεις λόγοι

«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά…

Νάρκωνε την σύζυγό του και καλούσε αγνώστους να την βιάζουν

Μία πρωτοφανής υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας…

Salt Bae: Χαμός στη Βρετανία για τo νέο «σφαγείο» του στο Λονδίνο

Διασύρουν τον γνωστό βρωμύλο Τούρκο σεφ οι βρετανοί…
contact