ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλάδες: Καταρρέι σύστημα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά


Το έχουν εγκαταλείψει  οι εννέα αρμόδιοι φορείς στους οποίους ανήκει και σήμερα αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα – Στο νησί πηγαίνει νερό ιδιωτική υδροφόρα

Σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά νησιά του Αιγαίου, την Ηρακλειά που ανήκει  στις Μικρές Κυκλάδες και βρίσκεται 18 ναυτικά μίλια από τη χώρα της Νάξου, σαπίζει ένα  έργο που κάποτε κρίθηκε πρωτοποριακό και κατασκευάστηκε για να σώσει το νησί από την λειψυδρία.  

Πρόκειται για ένα σύστημα αφαλάτωσης το οποίο δεσπόζει στη μπούκα του λιμανιού, δεν λειτουργεί αφού το έχουν εγκαταλείψει  οι  9 αρμόδιοι φορείς στους οποίους ανήκει και σήμερα αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων  κανείς δεν ασχολείται με το θέμα. Ούτε αφαλάτωση γίνεται, με αποτέλεσμα  στο νησί να πηγαίνει νερό ιδιωτική υδροφόρα,  ούτε αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη να το μεταφέρει αλλού.

«Ήταν πριν από επτά περίπου χρόνια όταν Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου και το Ανάπτυξης  και μια τεχνική εταιρεία, εγκατέστησαν το σύστημα αφαλάτωσης στην είσοδο του λιμανιού. Λεγόταν “Υδριάδα”. Ήταν  πρωτοποριακό και όλοι ήλπιζαν  ότι το θέμα της υδροδότησης του νησιού θα λυνόταν» δηλώνει στο protothema.gr η αντιδήμαρχος, Μέλπω Βενέτη.

«Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις στην αρχή  κατά της λειτουργίας του συστήματος. Στα πρώτα χρόνια ερχόταν συνεργείο για συντήρηση. Αρχικά είχε δουλέψει και έκανε το θαλασσινό νερό πόσιμο. Όμως δεν υπήρξε συνέχεια και με την πάροδο του χρόνου εγκαταλείφτηκε», προσθέτει ακόμη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ηρακλειάς, Άγγελος Κωβαίος επισημαίνει: «Πριν από έναν χρόνο  στείλαμε επιστολή στους αρμόδιους φορείς ζητώντας να πάρουν μια απόφαση. Είτε την επαναλειτουργία του συστήματος αφαλάτωσης ή την απομάκρυνση του από το λιμάνι. Κανείς δεν μας έχει απαντήσει ακόμη. Αδιαφορία. Ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο όμως δεν είχε 

«Όλη η εγκατάσταση καταρρέει ενώ βγαίνουν στην επιφάνεια οι σωληνώσεις και δημιουργείται πρόβλημα για τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του νησιού. Πρέπει να γίνει κάτι και μάλιστα σύντομα».
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact