ΚΟΣΜΟΣ

La Tribune: Σκηνοθετημένη η αισιοδοξία στο χθεσινό Eurogroup

Για «σκηνοθετημένη αισιοδοξία» ύστερα από το χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, τόσο από τους πιστωτές όσο και από την ελληνική πλευρά, κάνει λόγο ο γνωστός αρθρογράφος Ρομαρίκ Γκοντέν της οικονομικής «La Tribube» στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Εκτιμά ότι ο μόνιμος στόχος των πιστωτών είναι η «άνευ όρων παράδοση» της κυβέρνησης ώστε να προκληθεί ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τόνοι ήταν σκοπίμως αισιόδοξοι χθες βράδυ μετά το τέλος του Eurogroup στις Βρυξέλλες», τονίζει ο συντάκτης. Το σύντομο κοινό ανακοινωθέν «χαιρέτισε τις προόδους που έχουν γίνει έως τώρα (…), χαιρέτισε και τη βούληση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη συνεργασία τους με τους θεσμούς (…), αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες και περισσότερος χρόνος, για να γεφυρωθεί το χάσμα στα προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά».

Έκδηλη ήταν και η αισιοδοξία του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνέντευξη τύπου που μίλησε για «σημαντική σύγκλιση» και για την «πιο φιλική και πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση» που είχε ποτέ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν από το χθεσινό Eurogroup.

«Ως προς τι τέτοια αισιοδοξία;» αναρωτιέται ο Ρομαρίκ Γκοντέν.

Στην ανάλυσή του που ακολουθεί, εκτιμά ότι υπήρχε η θέληση να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι: «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι «όμηρος» της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που είναι και ο βασικός φόβος του Eurogroup».

Στόχος του επικοινωνιακού αυτού χειρισμού είναι να σταματήσει η επιδείνωση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, όπου η μακροοικονομική κατάσταση γίνεται κρίσιμη.

Μια δεύτερη φιλοδοξία είναι το να πεισθεί η ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όπως άλλωστε το υπέδειξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει ο συντάκτης.

Η «La Tribune» αναφέρεται στη συνέχεια στα θέματα που συνεχίζουν να «μπλοκάρουν» και που, όπως ανέφερε και ο Πιέρ Μοσκοβισί, είναι οι συντάξεις και τα εργασιακά.

«Οι Έλληνες κάνουν υποχωρήσεις, αλλά θεωρούνται μονίμως ανεπαρκείς», λέει ο συντάκτης και προσθέτει :

«Αυτό που οι πιστωτές θέλουν να πετύχουν είναι μονίμως η άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης, (…) με απώτερο πολιτικό στόχο να προκληθεί ρήξη ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και δημιουργηθεί μια συμμαχία ανάμεσα στην μετριοπαθή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και την «φιλο-μνημονιακή» αριστερά που αποτελούν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ», γράφει ο Ρ. Γκοντέν θυμίζοντας ότι οι Financial Times είχαν ήδη από τον Απρίλιο αναφερθεί στο σχέδιο αυτό των πιστωτών.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως, παρά τις κάποιες υποχωρήσεις, δεν προτίθεται να φθάσει έως εκεί θέτοντας δύο κόκκινες γραμμές», τονίζει ο συντάκτης: να δοθεί ένα τέλος στον «κύκλο του αποπληθωρισμού» και να υπάρξει μια «καλύτερη κατανομή των βαρών των πιο αδύνατων προς τους άλλους» (…), απαιτήσεις μη αποδεκτές από το Eurogroup, υπογραμμίζει ο Ρομαρίκ Γκοντέν.

Τελικά, «αυτή η βούληση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μέσω μιας επικοινωνιακής αισιοδοξίας δείχνει ότι και οι δύο πλευρές επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο, ελπίζοντας είτε σε μια λιγότερο αυστηρή στάση της ΕΚΤ, είτε σε μια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact