ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Le Monde: Πρέπει πραγματικά να φοβόμαστε το ρωσικό εμπάργκο;

Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις η Ρωσία απάντησε με ένα οικονομικό όπλο, επιβάλλοντας στις 7 Αυγούστου 2014 εμπάργκο ενός έτους σε πολλά τρόφιμα που εισήγαγε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Η Ρωσία ελπίζει με τον τρόπο αυτό να αλλάξει γνώμη στους ευρωπαίους. Το Κρεμλίνο θέτει μια σοβαρή απειλή η οποία ωστόσο δεν είναι δραματική ούτε για την Ευρώπη ούτε ειδικότερα για τη Γαλλία, γράφει σε σημερινή ανάλυσή της η έγκυρη εφημερίδα Le Monde.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία δεν πλήττεται από το ρωσικό εμπάργο για 3 λόγους:

1. Σύμφωνα με τις πηγές, η Γαλλία είναι όγδοη ή δέκατη χώρα που εξάγει τέτοια προϊόντα προς τη Ρωσία. Αυτή που έχει το πρόβλημα είναι η Γερμανία, ακόμη και η Ιταλία.
2. Τα αγροδιατροφικά προϊόντα αποτελούν μόνο το 8% των εξαγωγών της Γαλλίας προς τη Ρωσία. Δηλαδή πολύ κάτω από το επίπεδο εξαγωγών της Γερμανίας.
3. Το ρωσικό εμπάργκο δεν αφορά όλα τα προϊόντα διατροφής αλλά μόνο ορισμένα, όπως κρέατα, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και ψάρια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια απώλεια 250 εκατομμυρίων ευρώ για τη Γαλλία, ήτοι το 1,5% από τις συνολικές εξαγωγές της χώρας.

Αλλά οι ατμομηχανές της γαλλικής οικονομίας που εξάγονται στη Ρωσία δεν πλήττονται. Οι 10 κατηγορίες προϊόντων που έχουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές (ελικόπτερα, φάρμακα, χημικά προϊόντα) δεν εγγίζονται από το εμπάργκο.
Επίσης ο τομέας ποτών και αλκοόλ δεν βρίσκεται προς το παρόν στην λίστα του εμπάργκο. Μόνο κατά την περσινή χρονιά 2013 η Γαλλία, πρώτος εξαγωγέας ποτών στη Ρωσία, 156 εκατομμύρια ευρώ, ίσως και 416 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού τελωνείου.

Θα πληγεί η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Αυτή είναι η άποψη που υποστηρίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, το οποίο προβλέπει έναν πολιτικό και οικονομικό «εφιάλτη» μετά τις ρωσικές κυρώσεις. «Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις ορισμένων ευρωπαίων ηγετών, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Μόσχα πέτυχε να αγγίξει ένα ευαίσθητο σημείο της ευρωπαϊκής ένωσης» γράφει το πρακτορείο και υποστηρίζει ότι η Κομισιόν δεν έχει πλάνο για έκτακτη βοήθεια στους αγρότες που πλήττονται από το εμπάργκο. Για να στηρίξει τη θέση του το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει τη δήλωση του Λιθουανού εκπροσώπου της ΕΕ στη Μόσχα  Vygaudas Usackas ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει απώλεια 12 δις ευρώ από το ρωσικό εμπάργκο στην Ευρώπη.
Ωστόσο αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το σύνολο των εξαγωγών σε είδη τροφίμων της ΕΕ προς την Ρωσία και όχι τα προϊόντα που έχουν εμπάργκο. Τα προϊόντα που έχουν εμπάργκο υπολογίζονται σε 7 δις ευρώ.
Οπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, το σύνολο των προϊόντων τροφίμων εκπροσωπεί μόνο το 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τη Ρωσία και μόνο το 0,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Αυτό βέβαια δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα νιώσουν βαριές συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο, όπως τα πολωνικά μήλα, το κρέας της Ολλανδίας ή η γερμανική αλυσίδα Metro η οποία πραγματοποιεί το 13% των πωλήσεών της στη Ρωσία.

Το εμπάργκο μπούμεραγκ για τη Ρωσία;
Αν και η Μόσχα εμφανίζει το εμπάργκο της ως αμυντική κίνηση, δεν μπορεί να αγνοήσει τις συνέπειες που θα έχει στη δική της οικονομία. Η Ρωσία δεν είναι αυτόνομη χώρα σε προϊόντα και εισάγει το 35% των αναγκών της σε τρόφιμα. Η χώρα είχε ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί σχέσεις με μη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα και τώρα θα αναγκαστεί να τις πολλαπλασιάσει για να αντικαταστήσει τα προϊόντα που απαγόρευσε.
Οπως αναφέρει το σάιτ France TV Info, η Ρωσία σχεδιάζει να δώσει κίνητρα στους δικούς της αγρότες για να καλλιεργήσουν τα προϊόντα που δεν θα εισάγει. Αυτό το σενάριο ωστόσ κάνει τον αμερικανό πρέσβυ στην Ουκρανία  Steven Pifer να χαμογελάει: «Δεν μπορεί κάποιος να φυτέψει σε μια νύχτα δένδρα για να αντικαταστήσει τους 700 τόνους πολωνικά μήλα».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact