ΔΙΑΦΟΡΑ

Λεκέδες και σκουριά σε inox: Πως να απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα

Σκουριά σε inox: απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα και διατηρήστε όλες τις ανοξείδωτες επιφάνειες καθαρές και γυαλιστερές!

Ο χαρακτηρισμός “ανοξείδωτο” είναι ελαφρώς υπερβολικός! Μια πιο ακριβής περιγραφή του ανοξείδωτου ατσαλιού θα ήταν το ατσάλι που “δύσκολα σκουριάζει”. Το ανοξείδωτο ατσάλι προστατεύεται από τη σκουριά χάρη σε ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του χρωμίου που σχηματίζεται στην επιφάνεια του μετάλλου όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Αυτό το προστατευτικό στρώμα αποτρέπει την οξείδωση από το να προχωρήσει βαθύτερα στο μέταλλο. Εάν αυτό το στρώμα φθαρεί, στο σημείο εκείνο θα αρχίσει να σχηματίζεται σκουριά. Όμως με το σωστό καθαρισμό και την κατάλληλη φροντίδα το στρώμα αυτό μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση!

ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑ ΣΕ INOX

Για το σχηματισμό σκουριάς δεν ευθύνονται μόνο οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η τριβή με αιχμηρά αντικείμενα. Η καθημερινή χρήση των inox επιφανειών και η επαφή τους με σκόνη, λίπη ή άλλες βρωμιές φθείρουν την επιφάνεια του inox. Όσο παραμένει λερωμένο, αναπτύσσονται διαβρωτικά στοιχεία στο προστατευτικό στρώμα του οξειδίου του χρωμίου, καθιστώντας το ευάλωτο στη διάβρωση. Επομένως ο τακτικός καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα προστασίας από τη σκουριά ιδιαίτερα για τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Ο σωστός καθαρισμός του ανοξείδωτου ατσαλιού εξαρτάται από το είδος του λεκέ.

ΓΙΑ ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Για ανοξείδωτες επιφάνειες και σκεύη που βρίσκονται στην κουζίνα και έρχονται σε επαφή με λεκέδες φαγητών, λίπη κλπ η καλύτερη και πιο ασφαλής για την υγεία σας λύση είναι το πατροπαράδοτο ξύδι. Η οξύτητα του διαλύει ακόμα και τα πιο δύσκολα λίπη χωρίς να βλάψει το inox. Απλά προσθέστε αρκετό ξύδι σε χλιαρό ή ζεστό νερό και περάστε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι ή απορροφητικό πανί. Εάν ο λεκές δεν φεύγει φροντίστε η λεκιασμένη επιφάνεια να μείνει εμποτισμένη για μερικά λεπτά.

Εάν δεν αντέχετε τη μυρωδιά του ξυδιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε τη με λίγο ζεστό νερό ώστε να δημιουργηθεί μία πάστα και με ένα σφουγγάρι κουζίνας τρίψτε την κατευθείαν πάνω στο λεκέ με κυκλικές κινήσεις. Ίσως χρειαστεί περισσότερο τρίψιμο από ότι με το ξύδι αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό! Όταν ο λεκές αφαιρεθεί ξεβγάλτε με καθαρό νερό και σκουπίστε καλά με ένα μαλακό πανί.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Με τη σωστή συντήρηση όλα τα ανοξείδωτα αντικείμενα, σκεύη, αξεσουάρ και επιφάνειες, εντός και εκτός σπιτιού, μπορούν να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για πάρα πολλά χρόνια. Τα μαγειρικά σκεύη καλό είναι να αποφεύγετε να τα πλένετε στο πλυντήριο πιάτων γιατί τα απορρυπαντικά των πλυντηρίων είναι πολύ “σκληρά”.

Να θυμάστε ότι μετά από κάθε καθαρισμό (ιδιαίτερα αν έχετε ξεβγάλει με νερό) καλό είναι να σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί ώστε να αφαιρούνται τα άλατα και να παραμένουν γυαλιστερά για περισσότερο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact