ΚΟΣΜΟΣ

Λιβερία: Έδιωξαν κυβερνητικά στελέχη που έφυγαν στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης του Έμπολα


Από τις 6 Αυγούστου τους είχε ζητήσει να επιστρέψουν – Το ΑΕΠ θα συρρικνώσει κατά 1% ως 1,5% στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα εκτιμά η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (BAD)

Η πρόεδρος της Λιβερίας απομάκρυνε από τις θέσεις τους υπουργούς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που παρέμειναν στο εξωτερικό παρά την έκκληση που τούς απηύθυνε να επιστρέψουν για να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον της επιδημίας του Έμπολα, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία.

Η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ είχε δώσει εντολή στους υπουργούς της κυβέρνησής της που βρίσκονταν εκτός της χώρας να επιστρέψουν στη Λιβερία στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την 6η Αυγούστου.
«Όλοι οι υπεύθυνοι που έχουν αναλάβει καθήκοντα σε υπουργικό επίπεδο» ή ανώτατες θέσεις της δημόσιας διοίκησης, «οι οποίοι παραβίασαν τις εντολές. . . απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους» ανακοίνωσε το γραφείο της προέδρου σε ένα δελτίο τύπου χωρίς να διευκρινίσει πόσοι υπουργοί, ή ποιοι, επηρεάζονται.
Πάντως σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση μόνο υφυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παύθηκαν και όχι υπουργοί.

Οι μισθοί των προσώπων «που είναι επικεφαλής σημαντικών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα» θα δεσμευτούν μέχρι να επιστρέψουν στην χώρα, προσέθεσε η προεδρία.
 
Η επιδημία του ιού Έμπολα που προκαλεί πολύ συχνά θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό θα συρρικνώσει εξάλλου κατά 1% ως 1,5% το ΑΕΠ στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, τις 3 πληγείσες χώρες, όπως και στην Ακτή Ελεφαντοστού, που δεν έχει πληγεί μέχρι τώρα, εκτίμησε σήμερα η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (BAD).

Η επισιτιστική ασφάλεια στη Λιβερία «βρίσκεται σε κίνδυνο», καθώς ο ιός απειλεί τη συγκομιδή, προειδοποίησε ο Ντόναλντ Καμπερούκα, ο πρόεδρος της Τράπεζας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Αμπιτζάν.

Σε αυτήν την χώρα «εάν σήμερα ο κόσμος δεν ασχοληθεί με τη γεωργία, θα υπάρξει επισιτιστική κρίση. Αυτή είναι η πρώτη άμεση επίπτωση στους αγρότες αυτή της περιοχής», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Γενικά ο Έμπολα θα «στοιχίσει πιθανόν 1%-1,5% του ΑΕΠ στις χώρες της Ένωσης του ποταμού Μάνο» ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε, η Γουϊνέα και η Ακτή Ελεφαντοστού, «χώρες που έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν με δυσκολία έπειτα από τα χρόνια της κρίσης, τους εμφύλιους πολέμους των δεκαετιών του 1960, 1980 και 1990» πρόσθεσε ο Καμπερούκα.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact