ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Μέσω Τυνησίας θα απομακρυνθούν οι Αιγύπτιοι


Περίπου 6.000 είναι οι υπήκοοι Αιγύπτου που περιμένουν να βγουν από τη φλεγόμενη χώρα

Με αερογέφυρα μέσω Τυνησίας σχεδιάζει το Κάιρο να απομακρύνει από τη Λιβύη τους χιλιάδες Αιγύπτιους που έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα των δύο χωρών, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις σφοδρές συγκρούσεις και το χάος που επικρατεί στη Λιβύη, υποσχέθηκε σήμερα ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Τύνιδα, Αϊμάν Μουσράφα. 

“Είναι περίπου 6.000 Αιγύπτιοι που περιμένουν να τους απομακρύνουμε. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να οργανώσει αερογέφυρα για να μεταφέρει 2.000 με 2.500 ανθρώπους την ημέρα”, είπε ο Μουσράφα μετά από μια σύσκεψη που είχε με Λίβυους και Τυνήσιους αξιωματούχους στην Τύνιδα. 

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο διπλωμάτη, η χώρα του εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να στείλει ένα πλοίο στο τυνησιακό λιμάνι της Ζαρζίς. Δεν διευκρίνισε όμως το πότε θα αρχίσει η απομάκρυνση των Αιγυπτίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες στη μεθοριακή διάβαση Ρας Τζντιρ. Αργά το απόγευμα σήμερα ένα λεωφορείο παρέλαβε μερικές δεκάδες Αιγύπτιους από το Ρας Τζντιρ. 

Η τυνησιακή κυβέρνηση, που έχει καλέσει τους 50.000-80.000 υπηκόους της στη Λιβύη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στη χώρα τους, προειδοποίησε ότι δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ξένων προσφύγων, δηλαδή τους Άραβες και Ασιάτες που εργάζονται στη Λιβύη και την εγκαταλείπουν λόγω των συγκρούσεων. Για τον λόγο αυτό επιτρέπει να περνούν τα σύνορα μόνο εκείνοι οι χώρες των οποίων εγγυώνται τον άμεσο επαναπατρισμό τους και όχι την παραμονή τους στο τυνησιακό έδαφος. 

Την Παρασκευή ξέσπασαν συγκρούσεις όταν εκατοντάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν δια της βίας από τη μεθοριακή διάβαση. Οι λιβυκές δυνάμεις από τη μία άνοιξαν πυρ ενώ οι Τυνήσιοι συνοριοφύλακες έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος. 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact