ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown έως και την Καθαρά Δευτέρα

Τουλάχιστον έως την Καθαρά Δευτέρα οδηγείται, όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία, η παράταση του lockdown στην Αττική.

Οι προβλέψεις των ειδικών για αυτή την εβδομάδα δεν είναι αισιόδοξες, καθώς προβλέπουν αριθμούς στα “ύψη”, συνεπώς εκτιμάται ότι την Παρασκευή κατά την τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα, η εισήγηση θα είναι ακριβώς η ίδια όπως και για αυτή την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκλίνουν οι απόψεις των επιστημόνων που «φωνάζουν» για παράταση του lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία και να κερδηθεί και χρόνος για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, μειώνοντας έτσι τις απώλειες από κορονοϊό. Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης του lockdown, μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. «Αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά μας αφορά όλους, η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο και το κράτος να βρίσκεται παντού, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης» είπε η κυρία Ράπτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν την Παρασκευή.

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι επιστήμονες επαναλάμβαναν ότι με 90% πληρότητα στις ΜΕΘ “δε γίνεται να ανοίξει τίποτα”, φράση που συνεχίζει να επαναλαμβάνεται και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής βρίσκονται σε “ώρα μηδέν”. Η … πολεμική κατάσταση στο ΕΣΥ είναι και αυτή που δεν αφήνει ούτε ένα περιθώριο για μικρό και ευέλικτο άνοιγμα, κάτι που θα αξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι διασωληνωμένοι πλησιάζουν τους 400 – χθες ανήλθαν σε 391, ανεβαίνοντας με γοργό ρυθμό. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Φεβρουαρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 248. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ εκτινάχθηκε σε σύντομο διάστημα και “έπεφτε” με βασανιστικά αργό ρυθμό, χωρίς να φτάσει σε πολύ χαμηλό αριθμό καθώς “φούντωσε” το τρίτο επιδημικό κύμα. Εως χθες το βράδυ στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ κορωνοϊού 421 ασθενείς και το σύνολο των νοσηλευόμενων με Covid-19 τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης) ήταν μια “ανάσα” πριν τους 3000, και ειδικότερα 2885.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι το γεγονός ότι πιθανόν το τρίτο κύμα να μην έχει φτάσει στην κορύφωσή του, γεγονός που σημαίνει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Εάν, για παράδειγμα, τα κρούσματα φτάσουν στο πικ τους αυτή την εβδομάδα, αυτό θα αποτυπωθεί στα νοσοκομεία επτά με δέκα ημέρες αργότερα. Με αυτό ως δεδομένο κρίνεται από πολλούς ότι ακόμη και το διάστημα έως 15/3 μπορεί να μην φτάνει για να έχει δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης η επιδημία και να γίνουν εισηγήσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Μερίδα ειδικών συζητούν ακόμη και πιο αυστηρά μέτρα για διάστημα δύο εβδομάδων, εφόσον, όπως αποδεικνύεται όσα ισχύουν ήδη δεν επιδρούν θετικά για διάφορους παράγοντες. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, πρότεινε ένα “τίμιο lockdown δύο εβδομάδων στην Ελλάδα, που θα κρατηθεί από όλους” (Mega).

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact