ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Γλέζος στον Observer: Είχα στα χέρια μου τη βόμβα που θα σκότωνε τον Τσόρτσιλ

«Θα έχεις διαβάσει για το σχέδιο να ανατινάξουν το αρχηγείο μας στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Δεν νομίζω ότι ήταν προς όφελός μου. Παρ’ όλα αυτά, ένας τόνος δυναμίτιδας τοποθετήθηκε σε υπονόμους από εξαιρετικά επιδέξια χέρια».

Αυτά έγραφε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε τηλεγράφημά του προς τη σύζυγό του για το παραλίγο ραντεβού του με το θάνατο στην Αθήνα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1944.

Τα «επιδέξια χέρια» ανήκαν στον Μανώλη Γλέζο, τον έλληνα ήρωα της αντίστασης που, 70 χρόνια μετά την τοποθέτηση των εκρηκτικών, αποκάλυψε στον Observer πώς «ο ηγέτης της Βρετανίας εν καιρώ πολέμου παρά τρίχα να σκοτωθεί από τους κομμουνιστές αντάρτες προς το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου».

«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν. Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», είπε ο 92χρονος ευρωβουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι πέρασε πολλές ώρες στο αποχετευτικό δίκτυο του κέντρου των Αθηνών προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη μέσα στη νύχτα.

«Το ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη Βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των “Τριών Μεγάλων”. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι» επεσήμανε ο κ. Γλέζος.

«Ήμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε στα τούνελ. Φοβόμασταν πολύ ότι θα μας ακούσουν. Συρθήκαμε μέσα στα σκατά και το νερό και βάλαμε το δυναμίτη ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο» θυμάται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο τελικά ματαιώθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε φτάσει στην Ελλάδα και βρισκόταν στο ξενοδοχείο.

«Πήγα σε αυτούς που είχαν τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή το ΕΑΜ διαπίστωσε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», κατέληξε ο κ. Γλέζος.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact