ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη δίχως τέλος σε Δαδιά, Ηλεία και Λέσβο – Πού αλλού υπάρχουν φωτιές

Πολυμέτωπη μάχη δίνει η Πυροσβεστική σε όλη τη χώρα από άκρη σε άκρη, με τη μία φωτιά να διαδέχεται την άλλη, την ίδια ώρα που η μάχη συνεχίζεται εδώ και ημέρες στα μέτωπα της Δαδιάς, της Ηλείας και της Λέσβου, όπου έχει δοθεί και το μεγαλύτερο βάρος.

Δαδιά: Μάχη στο νοτιοδυτικό μέτωπο

Στο δάσος της Δαδιάς η φωτιά συνεχίζει για πέμπτη ημέρα να μετατρέπει σε στάχτη μία από τις μεγαλύτερες περιοχές Natura 2000. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς η φωτιά έχει κάψει φωλιές αρπακτικών πουλιών στην περιοχή όπου φιλοξενούνται τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, αλλά και η μοναδική αποικία μαυρογύπα.

Όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να ανοίξει τη φωτιά αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί, ωστόσο, η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καμένης περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Το βόρειο τμήμα της φωτιάς, προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας, εξελίσσεται καλά, καθώς εκτιμάται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της. Το βορειοανατολικό τμήμα της φωτιάς, προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο, επίσης έχει καλύτερη εικόνα, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής. Την ίδια στιγμή η εικόνα και στο ανατολικό τμήμα προς Λυκόφη είναι βελτιωμένη.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, στελέχη των δύο Υπουργείων και ανώτατους Αξιωματικούς του ΠΣ βρίσκονται από χθες στη Δαδιά για το επιτόπου συντονισμό των επιχειρήσεων.

Πάντως, το πρωί της Δευτέρας (25/7) επικράτησε αισιοδοξία καθώς ξεκίνησαν κάποιες βροχοπτώσεις.

Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Την ίδια ώρα, η μάχη της κατάσβεσης δεν λέει να τελειώσει στη Λέσβο, όπου η φωτιά καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της εδώ και τρεις ημέρες.

Οι άνεμοι έχουν ένταση 7 μποφόρ γεγονός που προκαλεί σοβαρές αναζωπυρώσεις.

Μάλιστα, νωρίτερα το πρωί δόθηκε και νέα εντολή εκκένωσης της Βρίσας, η οποία στην πορεία της ημέρας κρίθηκε ασφαλής.

Βελτιωμένη εικόνα στα Κρέστενα – Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus

Όσον αφορά στην εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία και συγκεκριμένα στα Κρέστενα, αυτή δείχνει βελτιωμένη σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο στην ανατολική πλευρά της φωτιάς, σε χαράδρα. Εκεί έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε σήμερα η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής των Κρεστένων της ΠΕ Ηλείας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γγ Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή των Κρεστένων της ΠΕ Ηλείας, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή 24 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR608) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

Συναγερμός και στο Ρέθυμνο

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, φωτιά ξέσπασε και στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στην Αγία Γαλήνη.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στα ανατολικά στην είσοδο του χωριού.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, στο σημείο έχουν επέμβει άμεσα 3 οχήματα και ένα Πεζοπόρο Τμήμα που επιτηρούσαν την πυρκαγιά της 15ης Ιουλίου σε Άνω Κρύα Βρύση, Ορνε, Μέλαμπε. Στο σημείο μετέβη ένα ελικόπτερο Erickson από τα Χανιά.

Τρεις φωτιές στη Χαλκιδική μετά από κεραυνούς: Ελέγχθηκαν οι δύο, μάχη στη Μόλα Καλύβα

Με τη συνδρομή εναέριων μέσων και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των φωτιών που εκδηλώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (25/7) σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο, εκτός από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν 51 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.

«Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί για να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Η φωτιά, όπως ανέφερε η κ. Χαλκιά, εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά δεν απειλούνται από την πυρκαγιά, σημείωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας.

Παράλληλα, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα τέθηκαν υπό έλεγχο.

Στη Φούρκα επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Και οι τρεις φωτιές εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν ύστερα από πτώσεις κεραυνών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι γίνεται με τη φωτιά στην Πέλλα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε χαράδρα σε ορεινή περιοχή της δημοτικής ενότητας Μενηίδος, στην Πέλλα, καίγοντας εκτάσεις με θάμνους. Στο σημείο επιχειρεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο, με τη φωτιά να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Φωτιά και στον Ωρωπό

Η Πυροσβεστική, ωστόσο, κλήθηκε να αντιμετωπίσει ακόμα μία πυρκαγιά σήμερα, αυτήν τη φορά στον Ωρωπό προς Κάλαμο.

Εκεί έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και δύο αεροσκάφη Air Tractor.

Πυρκαγιά «Copa Copana», στον Σκαραμαγκά

Παράλληλα, σήμερα σήμανε συναγερμός και για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Σκαραμαγκά.

Η φωτιά καίει ξερά χόρτα στο σημείο που βρίσκεται το εγκαταλειμμένο υδάτινο πάρκο «Copa copana».

Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μεσσηνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο (23/7) σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact