ΕΛΛΑΔΑ

Μαρίλια Λέζου: Η 25χρονη που βραβεύτηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων

Στην 25χρονη Ελληνίδα Μαρίλια Λέζου, το Επίτιμο Βραβείο Αριστείας του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων.

Η Ελληνίδα τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Μαρίλια Λέζου, 25 ετών, κέρδισε το Επίτιμο Βραβείο Αριστείας (Serjeant Award of Excellence) του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects).

Το βραβείο αφορά στο έργο/σχέδιο της Μαρίλιας Λέζου «Ξενοδοχείο Μολίνο: Ανεβάζοντας επί σκηνής Καθημερινούς Χώρους ως Ετεροτοπίες Αναπαράστασης στη Σκηνογραφία και την Αρχιτεκτονική».

Το βραβείο αφορά στο έργο/σχέδιο της Μαρίλιας Λέζου «Ξενοδοχείο Μολίνο»

To Βασιλικό Ιδρυμα των Βρετανών Αρχιτεκτόνων φιλοξένησε όπως κάθε Δεκέμβριο την ετήσια τελετή Απονομής των παλαιότερων από τα βραβεία του, που χρονολογούνται από το 1836.

Βραβεύθηκαν οι καλύτερες δημιουργίες φοιτητών του 2018 από 125 συμμετοχές, οι οποίες είχαν περιληφθεί στην κατηγορία του Ασημένιου Μεταλίου. Τα βραβεία των μεταλλίων του προέδρου της RIBA προσέλκυσαν τον υψηλότερο αριθμό συμμετοχών στην ιστορία τους: 328 σχέδια μελέτης και διατριβές τα οποια υποβλήθηκαν από 101 πανεπιστημια αρχιτεκτονικής σε 37 χώρες.

Η Μαρίλια Λέζου παραλαμβάνει το βραβείο από τον Ben Derbyshire (πρόεδρος RIBA) και την Nicky Watson (αντιπρόεδρος για την Εκπαίδευση, RIBA)

Ενα φανταστικό σκηνικό ξενοδοχείου

Η ελληνίδα απόφοιτος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημιου Greenwich έλαβε το Βραβείο Σάρτζεντ του 2018 για Εξαιρετική Διάκριση στο Σχέδιο.

Το εργο παρουσιάζει ένα φανταστικο σκηνικό ξενοδοχείου που ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας.
Βασισμένο στην ιδέα ότι ο σκηνοθέτης Wes Anderson (σκηνοθέτης μεταξύ αλλων της ταινίας Grand Budapest Hotel) ζητεί από τον θρυλικο Ιταλό Αρχιτέκτονα Carlo Mollino (1905-1973) να του σχεδιάσει ένα ξενοδοχείο για τις ανάγκες μιας ταινίας του, το έργο καταφέρνει να προσαρμόσει την τεχνοτροπία του σκηνοθέτη σε αυτήν του αρχιτέκτονα, προβάλλοντας έτσι έναν νέο τρόπο διερεύνησης του αρχιτεκτονικού σχεδίου.

Το εργο παρουσιάζει ένα φανταστικο σκηνικό ξενοδοχείου που ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας

Τα τελικά αρχιτεκτονικά μοντέλα λειτουργούν αυτόνομα ως θέαμα, και προβάλλονται ως μεμονομένες λήψεις από αποσπάσματα της ταινίας.

Το «Ξενοδοχείο Μoλίνο»…βραβεύθηκε για την καινοτομία στη σύλληψη και τον σχεδιασμό, καθώς προτείνει νέα οπτική που συνδέει την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και τη σκηνογραφία οδηγώντας τον θεατή να εξερευνήσει το έργο μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη αλλα και του αρχιτεκτονα.

Το «Ξενοδοχείο Μoλίνο»…βραβεύθηκε για την καινοτομία στη σύλληψη και τον σχεδιασμό, καθώς προτείνει νέα οπτική που συνδέει την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και τη σκηνογραφία

To Βασιλικό Ιδρυμα των Βρετανών Αρχιτεκτόνων ιδρυθηκε το 1834 απο σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής, το 1837 πήρε την Βασιλική αιγίδα και είναι οργανισμός με 44.000 μέλη. Τα μέλη έχουν το δικαίωμα  να αποκαλουνται chattered architects και να προσθέτουν τα αρχικά RIBA μετά το όνομά τους.

Η συμμετοχή της Μαρίλιας Λέζου, που βραβεύτηκε επίσης και σαν η καλύτερη εργασία και από το Πανεπιστήμιό της (University of Greenwich, London) θα περιοδεύσει σε χώρες όπως: Αργεντινή, Αυστραλία, Βουλγαρία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Αίγυπτο, Φιλανδία, Χογκ Κογκ, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ελληνίδα απόφοιτος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημιου Greenwich έλαβε το Βραβείο Σάρτζεντ του 2018 για Εξαιρετική Διάκριση στο Σχέδιο

Το έργο κρίθηκε από επιτροπή ειδικών στην οποία μετείχαν η Eva Franch i Gilabert, επικεφαλής της Ενωσης Αρχιτεκτόνων (προηγουμένως της Σχολής Αρχιτεκτονικής της Cooper Union και του Πανεπιστημίου Κολούμπια), η Carol Patterson, διευθύντρια και country manager της ΟΜΑ, ο David Gloster, διοικητής τού Βασιλικού Ιδρύματος, η Γεωργία Μανωλοπούλου συνιδρυτής των AY Architects και καθηγήτρια της Bartlett, UCL και η Nicky Watson Architect Director, JDDK Architects.

Βασισμένο στην ιδέα ότι ο σκηνοθέτης Wes Anderson (σκηνοθέτης μεταξύ αλλων της ταινίας Grand Budapest Hotel) ζητεί από τον θρυλικο Ιταλό Αρχιτέκτονα Carlo Mollino (1905-1973) να του σχεδιάσει ένα ξενοδοχείο για τις ανάγκες μιας ταινίας του

Το έργο της Μαρίλιας Λέζου:

  • Προτάθηκε γιά το Φοιτητικό Βραβείο AJ του 2018 και μνημονεύτηκε γιά τη συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Μικρομανιφέστο, στους κριτές του οποίου περιλαμβάνονται οι Sir Peter Cook και Neil Spiller.
  • Μετείχε στον τελικό κατάλογο 2018 για την Εκθεση Σχεδιασμού Πρωτοτύπων για το Μέλλον, την οποία διοργάνωσε το περιοδικό Blueprint.
  • Έλαβε και το Βραβείο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του πανεπιστημίου Greenwich.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact