ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 110 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

«Μαύρες τρύπες», ελλείψεις παραστατικών και αδικαιολόγητο πλουτισμό εμφανίζουν τα «πόθεν έσχες» 110 πολιτικών σύμφωνα με την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα το πρωί με την παρουσία δικαστικών και εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα της εκλογικής νομοθεσίας και προεκλογικών δαπανών που έχουν μπλοκάρει λόγω των capital controls. Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορούν να ανοίξουν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο θα γίνονται οι εκλογικές δαπάνες.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής ασχολήθηκαν και με άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η υπόθεση Χαϊκάλη αλλά και η πορεία ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης βουλευτών και υπουργών.

Να σημειωθεί ότι τα «πόθεν έσχες» του 2013 που αφορούν την διακύμανση της περιουσιακής κατάστασης του 2012 δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα.

Όμως, σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου η έρευνα έχει προχωρήσει και πιθανότατα αμέσως μετά τις εκλογές θα δημοσιευτούν. Επιπροσθέτως, η πρόεδρος είπε ότι οι έως τώρα έλεγχοι έχουν εντοπίσει 100 περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή ακόμα και το ΣΔΟΕ.

Συγκεκριμένα:

– Από τους 704 υπόχρεους (βουλευτές, υπουργούς, ευρωβουλευτές, υπεύθυνους κομμάτων για τα οικονομικά και πρώην πολιτικούς) έχουν υποβάλει δηλώσεις οι 694 καθώς 10 αδιαφόρησαν και δεν κατέθεσαν τα «πόθεν έσχες» τους.

Από τους 694 ελεγχθέντες:

– Οι 49 εντοπίστηκαν με ελλείψεις παραστατικών (σ.σ. συμβόλαια, κινήσεις λογαριασμών κ.α.)

– οι 31 εμφάνισαν «αρνητικό πόθεν έσχες» δηλαδή δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τραπεζικές τους καταθέσεις

– 20 εμφάνισαν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις

Μετά τις εκλογές οι υποθέσεις Χαϊκάλη και Μητρόπουλου

Μετά τις εκλογές θα διερευνηθούν οι υποθέσεις που αφορούν τους Παύλο Χαϊκάλη και Αλέξη Μητρόπουλο, αποφάσισε σήμερα ομόφωνα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, με το σκεπτικό, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χαραλαμπίδου, ότι δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεν θα μπορούσε να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.

«Δεν θα ήταν χρήσιμο και φρόνιμο να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τις δύο αυτές περιπτώσεις λίγο πριν τις εκλογές και χωρίς να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί και ως εκδικητική πράξη. Οποιαδήποτε απόφαση παίρναμε θα ήταν πολιτική, γι αυτό θα έπρεπε να έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεση μας», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, δικαιολογώντας την αναβολή της εξέτασης των δύο περιπτώσεων Χαϊκάλη και Μητρόπουλου για μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χαϊκάλης ελέγχεται για δύο υποθέσεις του. Η πρώτη αφορά παλαιότερη καταγγελία περί χρηματισμού και χρηματιστηριακής συναλλαγής του, και η δεύτερη, φερόμενη εμπλοκή του σε εταιρεία off shore στη Κύπρο, ενώ ο κ. Μητρόπουλος για φορολογικό ζήτημα.

Τα μέλη της Επιτροπής, αφού άκουσαν την εισήγηση του κ. Χαϊκάλη ο οποίος προσήλθε στην Επιτροπή, ομόφωνα αποφάσισαν ότι πρέπει να ζητήσουν να έχουν στα χέρια τους περισσότερα στοιχεία, μετά τον έλεγχο που θα γίνει από τον αναπληρωτή υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος και είχε αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης όταν είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση 25 βουλευτών της ΝΔ.

Παράλληλα, ομόφωνα αποφάσισαν στην επόμενη συνεδρίαση τους να ανοίξουν εκ νέου την πρώτη υπόθεση που βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη Επιτροπή Πόθεν Έσχες, και αφορά φερόμενη συναλλαγή του κ. Χαϊκάλη με τον Γιώργο Αποστολόπουλου ενόψει της άκαρπης προεδρικής εκλογής τον περασμένο Δεκέμβριο καλώντας και τους δύο σε ακρόαση.

Την απόφαση, για εξέταση της υπόθεσης του μετά τις εκλογές, πήραν και για τον κ. Μητρόπουλο, παρά το γεγονός ότι ένα μέλος της Επιτροπής, όχι όμως κοινοβουλευτικό, όπως διευκρίνισε η κ. Χαραλαμπίδου, είχε εισηγηθεί να διερευνηθεί σήμερα, καθώς όπως υποστήριξε «υπάρχει πρόβλημα με την περίπτωση του».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact