ΕΛΛΑΔΑ

«Μαύρες» εκτιμήσεις αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Στο τραπέζι νέο lockdown

Σε πολύ κρίσιμη καμπή έχει μπει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα δεδομένα των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων να μην αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Οι επιστήμονες κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου τόσο για το ότι ο ιός εμφανίζει σημεία ανησυχητικής αντοχής, όσο και για το σύστημα υγείας που αρχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση. Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές είναι έτοιμες να παρέμβουν με νέα μέτρα, όπου χρειάζεται, όπως έγινε την Τετάρτη στην επιδημιολογικά φορτισμένη Αττική.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown, αν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα, με το θλιβερό ρεκόρ να κατέχει για μια ακόμα ημέρα η πρωτεύουσα (197 από τα 296 εγχώρια κρούσματα). Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται πλέον σε 67, με την πληρότητα σε ΜΕΘ για Covid-19 να έχει ήδη αγγίξει το 60%. Όπως τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μέσα σε μια εβδομάδα από τις 7 ως τις 14 Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν: 23 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει όλα τα μέτρα και τα σενάρια στο «τραπέζι». Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκφράζοντας την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown. «Ανησυχούμε να μην ξεφύγει η κατάσταση και πιεστεί το σύστημα υγείας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται» σημείωσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέου lockdown είπε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, όλα είναι στο τραπέζι. Δεν υπάρχει δίλημμα “οικονομία ή υγεία”, έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής». Ωστόσο, τόνισε πως «τώρα δεν είμαστε εκεί, αλλά στο τραπέζι πρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές. Το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο θα καθορίσει τις αποφάσεις».

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε να χρειαστούν και νέα μέτρα στην Αττική, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα. Αιτιολογώντας την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στην Αττική, τόνισε ότι «βλέπουμε να επιβαρύνεται η εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού». Υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων και «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων». Δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη νέων μέτρων: «ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα στη συνέχεια». Κρίσιμο είναι το διάστημα μετά από 15 μέρες, που θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρχει ελάφρυνση ή επιβάρυνση της διασποράς.

Εκτιμήσεις για έως και 1.000 κρούσματα την ημέρα – Φόβοι για τετραψήφιο αριθμό και στις ΜΕΘ

«Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει τη σημαντικότητα των μέτρων.

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες… Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο… Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε πως αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, είναι πολύ πιθανό τον Νοέμβριο να έχουμε όχι μόνο τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά και τετραψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ: «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος. Οι αριθμοί δείχνουν έξαρση. Οι επιλογές είναι ή περιοριστικά μέτρα έγκαιρα ή κατάρρευση του συστήματος» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact