ΚΟΣΜΟΣ

Με ένα κύπελλο και τοπικά προϊόντα πάει στον Τραμπ η Τερέζα Μέι

Να θέσει τις βάσεις για μία μελλοντική διμερή εμπορική σχέση θέλει η βρετανή πρωθυπουργός

Το θέμα του Brexit, εμπορικά θέματα, θέματα ασφαλείας και υγείας θα απασχολήσουν το Ντόναλντ Τραμπ και την Τερέζα Μέι στην αυριανή τους συνάντηση. Η Μέι θα είναι η πρώτη ηγέτιδα που θα συναντηθεί με το νέο αμερικανό πρόεδρο, ελπίζοντας να θέσει τις βάσεις για μία μελλοντική διμερή εμπορική σχέση.

Η Μέι δεν φθάνει στις ΗΠΑ με άδεια χέρια: φέρνει μαζί της ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο κύπελλο Quaich για τον Τραμπ, σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας, και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα του Τσέκερς, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία των βρετανών πρωθυπουργών, για τη Μελάνια.

Δύο ημέρες μετά τη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ανάγκη έγκρισης της εκκίνησης της διαδικασίας το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο, που αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνησή της, η Μέι ελπίζει σε μία εποικοδομητική επίσκεψη που θα ενισχύσει την «ειδική σχέση» ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η πρώτη τους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο. Θα επικεντρωθούν σε εμπορικά θέματα, θέματα ασφαλείας και υγείας καθώς και σε μία σειρά επειγόντων θεμάτων που έχουν σχέση με τη διεθνή ατζέντα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι.

Η Συρία, η τρομοκρατική απειλή και η Ρωσία θα περιλαμβάνονται επίσης στο μενού των συνομιλιών, όπως και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που υποστηρίζεται από το Λονδίνο, αλλά επικρίνεται από τον Τραμπ.

Η μέχρι σήμερα ισχυρή σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, η οποία εθεωρείτο και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Το Λονδίνο θα επιδιώξει να διατηρήσει τη στρατηγική του θέση, παρά τις συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ κατά του ΝΑΤΟ, πυλώνας του οποίου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Απέναντι στις κορώνες του προστατευτισμού του Τραμπ, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ήθελε η διμερής αμερικανο-βρετανική εμπορική σχέση να εξετασθεί υπό το πρίσμα «των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτού που είναι το καλύτερο» για τη χώρα.

Ωστόσο, η μελλοντική διμερής εμπορική συμφωνία μπορεί να προσκρούσει σε πολλά εμπόδια, όπως οι δασμοί για τα βρετανικά αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Η Τερέζα Μέι προτίθεται να επαναδιατυπώσει στην Ουάσινγκτον την προσήλωσή της στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και την ανησυχία της για τα τμήματα των πληθυσμού που έμειναν στο περιθώριο της παγκοσμιοποίησης και, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισαν υπέρ του Brexit, φέρνοντας την ίδια στην εξουσία, ενώ στην περίπτωση των ΗΠΑ άνοιξαν τον δρόμο του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο.

Πριν από την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact