ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με… κληρώσεις δώρων μέσω αποδείξεων θα εισπράξει ΦΠΑ η κυβέρνηση: Τι αναφέρει το email στην Τρόικα

Με μοντέλο… Πορτογαλίας ή μάλλον περίπου Πορτογαλίας, σκοπεύει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών την υψηλή φοροδιαφυγή ΦΠΑ, που φτάνει κάθε χρόνο στα περίπου 10 δισ ευρώ. 

Στις προτάσεις που απέστειλε στην Τρόικα, συμπεριέλαβε την ιδέα της… κλήρωσης αποδείξεων, με χρηματικό έπαθλο, έτσι ώστε να παρακινούνται οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν τους αναφέρθηκε το εν λόγω σχέδιο στο Παρίσι, θεωρώντας προφανώς ότι άλλο Πορτογαλία και άλλο Ελλάδα.

Το σχέδιο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι πιο απλό από το αντίστοιχο πορτογαλικό. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα στέλνουν με SMS το μοναδικό αριθμό της απόδειξης σε ειδικό κέντρο που θα στηθεί στη ΓΓΔΕ. Κάθε μήνα θα γίνονται κληρώσεις και το έπαθλο, στην αρχή τουλάχιστον, θα είναι 500- 1.000 ευρώ, αλλά οι τυχεροί θα είναι αρκετές χιλιάδες, ενώ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και μεγαλύτερο έπαθλο έως 10.000 ευρώ για κάποιους υπερτυχερούς. 

Ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων έχει τεθεί στα 500 εκατ. ευρώ και μάλιστα με συντηρητικές προβλέψεις, αφού στην Πορτογαλία το αντίστοιχο μέτρο έχει αποδώσει περίπου 800 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ από τη στιγμή της ανακοίνωσης του, καταγράφηκε στη χώρα της Ιβηρικής, αύξηση κατά 45% στη ζήτηση αποδείξεων.

Το πορτογαλικό μοντέλο, που είναι εμπνευσμένο από μέτρο που εφαρμόζεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, προβλέπει ότι ο καταναλωτής ανάλογα με το ύψος του ποσού της απόδειξης παίρνει κουπόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η απόδειξη συνοδεύεται από τον ΑΦΜ του. Η κλήρωση είναι εβδομαδιαία και το έπαθλο είναι ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Ανάλογα συστήματα εφαρμόζονται στη Σλοβακία, στη Μάλτα, στην Ταϊβάν, στην Αργεντινή, στην Κολομβία και στο Πόρτο Ρίκο. Υπενθυμίζεται ότι και στην Ελλάδα είχε συζητηθεί σχέδιο κληρώσεων, που είτε «κολλούσε» στη γραφειοκρατία είτε στην άρνηση της Τρόικας.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact