ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μισό δισ. δολάρια γλιτώνει η UBS για τη χειραγώγηση συναλλάγματος

Η UBS ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε διακανονισμό στο πλαίσιο της έρευνας των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος, η οποία περιλαμβάνει την καταβολή προστίμων ύψους 545 εκατ. δολαρίων και την αποδοχή της ενοχής της για ηλεκτρονική απάτη σε ξεχωριστή υπόθεση.

Η συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξε η ελβετική τράπεζα εντάσσεται σε ένα πακέτο προστίμων ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων και τη διατύπωση κατηγοριών σε βάρος πέντε εκ των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως στο πλαίσιο διακανονισμού με τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές για την έρευνα σχετικά με τις αγορές συναλλάγματος.

Η UBS είπε ότι ο διακανονισμός περιλαμβάνει πρόστιμο 203 εκατ. δολαρίων για την παραδοχή της ενοχής της στην υπόθεση χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Η UBS αρχικά είχε προχωρήσει σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής το 2012, ωστόσο η αμερικανική δικαιοσύνη ακύρωσε τη συμφωνία για μη δίωξη της ελβετικής τράπεζας στην υπόθεση του Libor, καθώς ξεκίνησε η έρευνα για την αγορά συναλλάγματος. Σε κάποια φάση, η ελβετική τράπεζα εξασφάλισε ασυλία υπό όρους για την υπόθεση της αγοράς συναλλάγματος, καθώς ήταν η πρώτη τράπεζα που ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές για τις πρακτικές αυτές.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι αμερικανικές τράπεζες JPMorgan και Citigroup και οι βρετανικές Barclays και Royal Bank of Scotland αναμένεται να παραδεχθούν την ενοχή τους στις κατηγορίες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος, είπαν άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πρωτοφανές οι μητρικές εταιρίες ή οι βασικοί τραπεζικοί βραχίονες τόσο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αποδεχθούν την ενοχή τους σε ποινικές κατηγορίες. Η JPMorgan και η Citigroup θα είναι οι πρώτες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εδώ και δεκαετίες που θα δηλώσουν ένοχες σε ποινικές κατηγορίες.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact