ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μισό δισ. δολάρια γλιτώνει η UBS για τη χειραγώγηση συναλλάγματος

Η UBS ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε διακανονισμό στο πλαίσιο της έρευνας των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος, η οποία περιλαμβάνει την καταβολή προστίμων ύψους 545 εκατ. δολαρίων και την αποδοχή της ενοχής της για ηλεκτρονική απάτη σε ξεχωριστή υπόθεση.

Η συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξε η ελβετική τράπεζα εντάσσεται σε ένα πακέτο προστίμων ύψους άνω των 5 δισ. δολαρίων και τη διατύπωση κατηγοριών σε βάρος πέντε εκ των μεγαλύτερων τραπεζών παγκοσμίως στο πλαίσιο διακανονισμού με τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές για την έρευνα σχετικά με τις αγορές συναλλάγματος.

Η UBS είπε ότι ο διακανονισμός περιλαμβάνει πρόστιμο 203 εκατ. δολαρίων για την παραδοχή της ενοχής της στην υπόθεση χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Η UBS αρχικά είχε προχωρήσει σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής το 2012, ωστόσο η αμερικανική δικαιοσύνη ακύρωσε τη συμφωνία για μη δίωξη της ελβετικής τράπεζας στην υπόθεση του Libor, καθώς ξεκίνησε η έρευνα για την αγορά συναλλάγματος. Σε κάποια φάση, η ελβετική τράπεζα εξασφάλισε ασυλία υπό όρους για την υπόθεση της αγοράς συναλλάγματος, καθώς ήταν η πρώτη τράπεζα που ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές για τις πρακτικές αυτές.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι αμερικανικές τράπεζες JPMorgan και Citigroup και οι βρετανικές Barclays και Royal Bank of Scotland αναμένεται να παραδεχθούν την ενοχή τους στις κατηγορίες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος, είπαν άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πρωτοφανές οι μητρικές εταιρίες ή οι βασικοί τραπεζικοί βραχίονες τόσο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αποδεχθούν την ενοχή τους σε ποινικές κατηγορίες. Η JPMorgan και η Citigroup θα είναι οι πρώτες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εδώ και δεκαετίες που θα δηλώσουν ένοχες σε ποινικές κατηγορίες.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact