ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ρυθμούς… χελώνας οι έλεγχοι στις μεγάλες λίστες φοροδιαφυγής


Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ σε ερώτημα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την πορεία και τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων στις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής – Πώς γίνεται να δίνει την ίδια απάντηση τα τελευταία τρία χρόνια 

«Το ΣΔΟΕ συνεχίζει τους ελέγχους εξονυχιστικά και με τους κατά το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς». Η συγκεκριμένη απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε στις 14 Αυγούστου σε ερώτημα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που ζητούσαν να μάθουν την πορεία και τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων στις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής.

Το απογοητευτικό όμως είναι ότι σχεδόν η ίδια απάντηση δίνεται τα τελευταία τρία χρόνια, αποδεικνύοντας πως οι υποσχέσεις για ελάφρυνση των υπερφορολογημένων νοικοκυριών μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής αποτελεί… κενό γράμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει κληθεί αρκετές φορές από βουλευτές όλων των κομμάτων να τους διαβιβάσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις μεγάλες προσδοκίες για τα δημοσιά έσοδα που μπορούν να αποφέρουν οι λίστες με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, ο κατάλογος με τους καταθέτες του Λουξεμβούργου, το «σαφάρι» ελέγχων στις offshore και της λίστας Λαγκάρντ.

Σχεδόν μονότονα όμως ο υπουργός επικαλείται το νέο σύστημα elenxis που ξεχωρίζει τις υποθέσεις υψηλού κινδύνου και την πολυπλοκότητα των ελέγχων χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν αποφέρει.

Αυτή την φορά, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι έως την 16.7.2014 εστάλησαν στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) 1.343 υποθέσεις εμβασμάτων από τις συνολικά 54.000.

Αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ σημειώνει πως «διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι σε κάποιες από αυτές. Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα αυτών θα γνωστοποιηθούν με την ολοκλήρωσή τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου».

Στην ίδια φάση βρίσκεται και ο έλεγχος 735 εξωχώριων εταιριών, ενώ ο υπουργός επισημαίνει ότι κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών το ΣΔΟΕ διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τρεις λίστες: εμβασμάτων, Λαγκάρντ και Λουξεμβούργου.

Να σημειωθεί ότι στην ερώτησή τους οι Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Θωμάς Ψύρρας κατηγορούν την κυβέρνηση για «κωλυσιεργία» και επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραγραφής των πιθανών αδικημάτων. 
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact