ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ρυθμούς… χελώνας οι έλεγχοι στις μεγάλες λίστες φοροδιαφυγής


Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ σε ερώτημα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για την πορεία και τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων στις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής – Πώς γίνεται να δίνει την ίδια απάντηση τα τελευταία τρία χρόνια 

«Το ΣΔΟΕ συνεχίζει τους ελέγχους εξονυχιστικά και με τους κατά το δυνατόν γρηγορότερους ρυθμούς». Η συγκεκριμένη απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε στις 14 Αυγούστου σε ερώτημα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που ζητούσαν να μάθουν την πορεία και τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων στις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής.

Το απογοητευτικό όμως είναι ότι σχεδόν η ίδια απάντηση δίνεται τα τελευταία τρία χρόνια, αποδεικνύοντας πως οι υποσχέσεις για ελάφρυνση των υπερφορολογημένων νοικοκυριών μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής αποτελεί… κενό γράμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει κληθεί αρκετές φορές από βουλευτές όλων των κομμάτων να τους διαβιβάσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις μεγάλες προσδοκίες για τα δημοσιά έσοδα που μπορούν να αποφέρουν οι λίστες με τα εμβάσματα στο εξωτερικό, ο κατάλογος με τους καταθέτες του Λουξεμβούργου, το «σαφάρι» ελέγχων στις offshore και της λίστας Λαγκάρντ.

Σχεδόν μονότονα όμως ο υπουργός επικαλείται το νέο σύστημα elenxis που ξεχωρίζει τις υποθέσεις υψηλού κινδύνου και την πολυπλοκότητα των ελέγχων χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν αποφέρει.

Αυτή την φορά, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι έως την 16.7.2014 εστάλησαν στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) 1.343 υποθέσεις εμβασμάτων από τις συνολικά 54.000.

Αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ σημειώνει πως «διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι σε κάποιες από αυτές. Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα αυτών θα γνωστοποιηθούν με την ολοκλήρωσή τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου».

Στην ίδια φάση βρίσκεται και ο έλεγχος 735 εξωχώριων εταιριών, ενώ ο υπουργός επισημαίνει ότι κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών το ΣΔΟΕ διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τρεις λίστες: εμβασμάτων, Λαγκάρντ και Λουξεμβούργου.

Να σημειωθεί ότι στην ερώτησή τους οι Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Θωμάς Ψύρρας κατηγορούν την κυβέρνηση για «κωλυσιεργία» και επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραγραφής των πιθανών αδικημάτων. 
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact