ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλος ο κίνδυνος για διαρροή πυρηνικής ενέργειας από το Τσερνόμπιλ

Έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την πιθανή διαρροή πυρηνικής ενέργειας από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo που είναι η διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, το εργοστάσιο και συστήματα ασφαλείας του δεν τροφοδοτούνται πλέον με ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των επιθέσεων που ασκεί η Ρωσία.

Αυτό όμως μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα καθώς η μη ηλεκτροδότηση των συστημάτων ασφαλείας δεν επιτρέπει στο χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο να ψυχθεί γεγονός που μπορεί να οδηγήσει διαρροή πυρηνικής ενέργειας κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Τους παραπάνω φόβους εξέφρασε και η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

«Έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.

Πυρηνικός όλεθρος σε 48 ώρες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter:

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσέρνομπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες».

Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα λόγω κατάληψης του εργοστασίου!

Μάλιστα, το αν θα λυθεί το πρόβλημα έγκειται πλέον στη ρωσική πλευρά καθώς τα στρατεύματα της Ρωσίας έχουν προχωρήσει εδώ και αρκετές ημέρες στην κατάληψη του εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ κάτι που σημαίνει πως μπορούν οι Ουκρανοί να προχωρήσουν σε εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού.

Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες ημέρες οι Ρώσοι έχουν στα χέρια τους και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ζαπορίζια στο οποίο έπειτα από επιχείρηση που περιλάμβανε επιθέσεις πυροβολίκου, προέκυψε μεγάλης έκτασης φωτιά στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης που βρίσκεται στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάλυση του ο καθηγητής Tony Irwin οι πιθανότητες ενός πυρηνικού ατυχήματος που θα προκαλέσει πυρηνική κατάρρευση ή απελευθέρωση ποσοστού ραδιενέργειας είναι προς το παρόν μικρές.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε ο καθηγητής, οι έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια είναι αρκετά πιο ασφαλείς από τους αντίστοιχους του Τσέρνομπιλ ενώ η ισχύ τους φτάνει τα 950 μεγαβάτ.

Η ασφάλεια που παρέχετε στο συγκεκριμένο εργοστάσιο προκύπτει από το γεγονός οτι έχουν περισσότερα παθητικά συστήματα ασφάλειας δεν μπορούν να προκαλέσουν την ίδια μόλυνση όμως το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργείται στο Τσέρνομπιλ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact