ΚΟΣΜΟΣ

Μέισον: Η γερμανική αδιαλλαξία μπλοκάρει κάθε προσπάθεια συμβιβασμού Θεσμών-Ελλάδας

Υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία είναι η «αδιαλλαξία» της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ο Πολ Μέισον, οικονομικός αναλυτής του καναλιού Channel 4.

Στη ραδιοφωνική εκπομπή RN, Late Night Live του δημοσίου αυστραλιανού δικτύου ABC, ο παραγωγός Phillip Adams είχε καλεσμένο τον Πολ Μέισον σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, για το ελληνικό χρέος. Ο αναλυτής υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει άμεσα «σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν αποστραγγιστεί, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα δυνατότητας πληρωμής των συντάξεων, μισθών και δημόσιων υπηρεσιών».

Σε σχετικό ερώτημα, διατείνεται ότι υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία είναι η «αδιαλλαξία» της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία «μπλοκάρει» οποιαδήποτε συμβιβαστική διάθεση των ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών και προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, κατά τον αναλυτή, «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές και εταίρους, μολονότι εμμένει στην άρνηση για ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμογή ελαστικών εργασιακών συνθηκών κλπ».

Οι παθογένειες την ελληνικής οικονομίας

Σε ό,τι αφορά τις «παθογένειες» της ελληνικής οικονομίας, ο οικονομικός αναλυτής απαριθμεί κατά σειρά τη φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά παραδείγματα του κατασκευαστικού τομέα, του ναυτιλιακού και του τομέα του αθλητισμού, πρωτίστως και εν συνεχεία και στα χαμηλότερα εισοδήματα, στο οργανωμένο έγκλημα και στη διαφθορά. Υπογραμμίζει, δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι «κλίνει προς και επιθυμεί να ανήκει» στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ εκφράζει «ανησυχία» για τη γειτνίαση με την Τουρκία και την προσέγγιση προς τη Ρωσία.

Οι εναλλακτικές της Ελλάδας

Παράλληλα, σε ερώτηση «πόσο ζοφερό διαγράφεται το εγγύς μέλλον», απαντά ότι «δεν διαγράφεται και τόσο ζοφερό, καθώς υπάρχουν οι εναλλακτικές να μην πληρωθούν είτε εσωτερικά οι οικονομικές υποχρεώσεις, είτε οι δόσεις προς την ΕΚΤ και τους πιστωτές, να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα εν είδει ανταλλαγής ειδικών ομολόγων ως «εναλλακτικό νόμισμα» και να εφαρμοστεί η «ψηφιακή οικονομία» (‘digital economy’) ακόμα και να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, πριν να μην υπάρχει άλλη επιλογή από την έξοδο από την ευρωζώνη».

Η ΕΚΤ υπεύθυνη για ένα Graccident

Καταληκτικά, διατείνεται ότι εάν «κατά λάθος» οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη (‘Graccident’), την ευθύνη θα φέρει κατά κύριο λόγο η ΕΚΤ, η οποία έκανε σειρά «λανθασμένων επιλογών και κινήσεων» σε ό,τι αφορά την ελληνική περίπτωση, καθώς ως νέος θεσμός διακρίνεται από «ανικανότητα επίδειξης ευελιξίας και άμεσης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην εκδήλωση κρίσης». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο παραγωγός της εκπομπής όσο και ο οικονομικός αναλυτής εξέφρασαν «βαθιά εκτίμηση για τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact