ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η Γερμανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα και ως τέτοιο μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Με αυτά τα λόγια η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά στην πρώτη κιόλας ερώτηση της FAZ αναφορικά με τον «αν η Γερμανία είναι κυρίαρχο κράτος» στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. «Απλώς έχω πει ότι δεν έχουμε την εξουσία να αποφασίσουμε πόσους ανθρώπους θα δεχθούμε στη χώρα, αλλά μπορούμε να αποφασίσουμε ποιος μπορεί να μένει τελικά στην χώρα και ποιος όχι», ανέφερε η Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Γερμανία «φυσικά και φυλάει τα σύνορά της», ωστόσο «δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να τα κλείσουμε εντελώς».

Στόχος της Γερμανίδας καγκελαρίου και της κυβέρνησής της είναι να βρεθούν από κοινού με όλες τις αρχές που φέρουν τη σχετική ευθύνη τρόποι για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της μεταναστευτικής ροής «προς όφελος της χώρας αλλά και τον ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

Παράλληλα η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλισθούν οι όροι ασφαλούς διαμονής των προσφύγων που προέρχονται από εστίες κρίσης σε γειτονικές χώρες.

«Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης στους χώρους υποδοχής προσφύγων σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία».

Αναφορικά με τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ ήταν κατηγορηματική: «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη.

Το θεμελιώδες δικαίωμα όσων διώκονται πολιτικά ή είναι πρόσφυγες πολέμου να τυγχάνουν προστασίας δεν χωρά καμιά περαιτέρω διάκριση μεταξύ χριστιανών, μουσουλμάνων, βουδιστών, άθεων.
 
Φυσικά η θρησκεία και η καταγωγή παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης (…). Από την άλλη πλευρά, και οι πρόσφυγες ανεξάρτητα από το πού έρχονται οφείλουν να σέβονται τους δικούς μας νόμους και κανόνες πχ. την ισότητα ανδρών και γυναικών».

Ρόλος «κλειδί» για την Τουρκία

Σε ερώτηση της FAZ αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας, τον οποίο η ΕΕ ανάγει σε «κλειδί» για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε πως σε κάθε περίπτωση η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
 
Η Κομισιόν, όπως σημειώνει η Άγκελα Μέρκελ, διαπραγματεύεται σκληρά με την Τουρκία, για παράδειγμα αναφορικά με το ζήτημα της συμφωνίας επαναπροώθησης μεταναστών.

«Εκτός από αυτό χρειαζόμαστε και μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα», υπογράμμισε η Μέρκελ σημειώνοντας ότι στόχος του αυριανού ταξιδιού της στην Τουρκία είναι, μεταξύ άλλων, και η άσκηση πίεσης πάνω στα θέματα που έχει θέσει στην ατζέντα της για την Τουρκία η Κομισιόν.

Κομβικής σημασίας είναι επίσης και το θέμα του χαρακτηρισμού η μη της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης». Αναφορικά με το ζήτημά αυτό η άποψη της Κομισιόν είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να θεωρηθεί ασφαλής χώρα.

Σύμφωνα με την καγκελάριο «η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και ως τέτοια είναι η μόνη που δεν έχει το στάτους της ασφαλούς χώρας προέλευσης.

Φυσικά και εφιστούμε την προσοχή στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά ανησυχούμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κουρδικό, ωστόσο βρίσκω λάθος να αρνηθούμε στην Τουρκία α απριόρι αυτό το στάτους».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact