ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το σοκ 50.126 κρουσμάτων: Αυτά τα έκτακτα μέτρα ανακοινώνονται αύριο

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ιλλιγιώδεις ρυθμούς, με κυβέρνηση και ειδικούς να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι κυρίως μετά το σημερινό «μαύρο» ρεκόρ των 50.126 κρουσμάτων.

Τα μέτρα που θα παρθούν έχουν πέσει στο τραπέζι εδώ και μέρες, ωστόσο το σημερινό ρεκόρ οδηγεί και σε άλλα, έκτακτα, όπως είναι η παράταση της χρήσης μάσκας παντού αλλά και το κατέβασμα στα ρολά της εστίασης πιθανότατα ακόμα και από τις 22:00 ή τις 23:00 το βράδυ.

Η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, θα είναι ο καταλύτης για τις εισηγήσεις των επιστημόνων όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων σε πρώτη φάση.

Η σύντομη επώαση της νόσου στους ασθενείς σε διάστημα κατά μέσο όρο 2,5 ημερών, οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι της Δευτέρας για την εργασία και τα άλλα δύο self test που αναμένεται να διατεθούν δωρεάν στους πολίτες εντός των ημερών, αναμένεται να δώσουν σημαντικά νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Σχολεία

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, το σχέδιο της υπο-επιτροπής για την επαναλειτουργία τους φαίνεται πως έχει κλειδώσει και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί παράταση αλλά η επιστροφή στα θρανία θα γίνει κανονικά στις 10 Γενάρη. Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, με την επιτροπή να χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν και να υπάρχει διασπορά και στα παιδιά.

Επιθυμία της επιτροπής να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self τέστ, αν αυτό είναι εφικτό.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

  1. Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
  2. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης
  3. Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
  4. Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Υποχρεωτικότητα

Την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους κάτω των 60 ετών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης κάτι που σχεδιάζεται να γίνει μέσω της ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να λογίζεται ως εμβολιασμένος όποιος κάνει και την ενισχυτική δόση όταν περάσει το επτάμηνο. Παράλληλα όπως είπε εξετάζεται η υποχρεωτικότητα, για πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα στη βάση ηλικιακών κριτηρίων, με εξαίρεση τους υγειονομικούς.

«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» εξήγησε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.

«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση» ξεκαθάρισε.

Ποια άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι

Στη σκιά της Όμικρον, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για την καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.

Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.

Εξετάζεται επίσης η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τα μεσάνυχτα που είναι σήμερα, στις 23:00 ή ακόμα και στις 22:00. Βέβαιη θεωρείται και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact