ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες 7.500 Έλληνες γιατροί σε έξι χρόνια


Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία αποτελούν το top 3 των προορισμών των Ελλήνων γιατρών την τελευταία διετία

«Τσουνάμι» Ελλήνων ιατρών κινείται με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα προς την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους. Το κύμα των λειτουργών του Ιπποκράτη από την Ελλάδα προς την αλλοδαπή υψώνεται συνεχώς πιο «απειλητικό» όχι όμως για το διάβα του αλλά για τον «ωκεανό» των ελλείψεων και των προβλημάτων που αφήνει πίσω του, στο σύστημα υγείας της χώρας μας. 

Τα στοιχεία του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι ενδεικτικά για το μέγεθος του προβλήματος: περισσότεροι από 7.340  γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μόνο από τον ΙΣΑ. 

Εξ αυτών, οι 5.406 γιατροί μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά. 
Μέχρι και το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους των Ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους και αναζητούσαν στο εξωτερικό νοσοκομείο για ειδικότητα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έφευγαν περίπου 500 γιατροί κατ’ έτος, 300 ανειδίκευτοι και 200 ειδικευμένοι.

Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε. Ο αριθμός των γιατρών εκτινάχθηκε – και συνέχισε να κινείται μόνο ανοδικά- αλλά εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών που έχοντας ολοκληρώσει την ειδικότητα έρχονταν αντιμέτωποι με την νέα ελληνική πραγματικότητα: πληθωρισμός γιατρών, κλειστές πόρτες στο ΕΣΥ, στασιμότητα στον ιδιωτικό τομέα υγείας. 

Το 2010 έφυγαν 218 ανειδίκευτοι γιατροί και 517 ειδικευμένοι. Το 2011 έφυγαν 483 ανειδίκευτοι και 797 ειδικευμένοι. Το 2012 ο αριθμός των γιατρών – μεταναστών έσπασε το φράγμα των 1.000 αναχωρήσεων: έφυγαν 642 ανειδίκευτοι και 1.166 ειδικευμένοι. Το 2013 έφυγαν για ιατρική ειδικότητα 402 απόφοιτοι Ιατρικής και 1.086 ειδικευμένοι γιατροί για εργασία. Το 2014 κινείται στον ίδιο ρυθμό: μέχρι και τον Ιούνιο είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα 236 γιατροί για να κάνουν ειδικότητα σε άλλες χώρες και 594 ειδικευμένοι γιατροί για να βρουν μία θέση σε κάποιο νοσοκομείο.

Ποιες χώρες επιλέγουν οι Έλληνες γιατροί

Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία αποτελούν το top 3 των προορισμών των Ελλήνων γιατρών την τελευταία διετία, με τη Γηραιά Αλβιώνα να υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τις άλλες χώρες. 

Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο του 2013 –που γίνεται καταγραφή των γιατρών και ανά χώρα προορισμού- στη Βρετανία μετανάστευσαν 1.327 Έλληνες γιατροί, ειδικευμένοι και μη. Το ίδιο διάστημα στη Γερμανία πήγαν 290 γιατροί και στη Σουηδία άλλοι 137 λειτουργοί του Ιπποκράτη. 

Μικρότερη αλλά σταθερή δυναμική έχει η αποχώρηση Ελλήνων γιατρών προς Ελβετία, ΗΠΑ, Γαλλία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ρουμανία, Δανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. 
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact