ΚΟΣΜΟΣ

«Μετριοπάθεια» αναγνωρίζει τώρα στον Ερντογάν ο Αυστραλός πρωθυπουργός

«Έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε αυτό το θέμα» σχολίασε ο Σκοτ Μόρισον

Για μετριοπάθεια στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κάνει τώρα λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο οποίος νωρίτερα επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του σχετικά με το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς.

Ο Μόρισον εξέφρασε την ικανοποίησή του για ένα άρθρο του Ερντογάν, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Washington Post, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε μεταξύ Τουρκίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. «Έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε αυτό το θέμα» και «έχουμε ήδη παρατηρήσει μια μετριοπάθεια στις δηλώσεις του προέδρου» σχολίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Ερντογάν.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η επίθεση στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου Μπρέντον Τάραντ, υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής, σκότωσε 50 πιστούς σε δύο τεμένη, ήταν μια επίθεση εναντίον του ισλάμ και εναντίον της Τουρκίας. «Δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη, είναι κάτι οργανωμένο» είχε τονίσει ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος προεκλογικά την τραγωδία.

Παράλληλα είχε προειδοποιήσει ότι όσοι Αυστραλοί είναι εχθρικοί προς το ισλάμ θα έχουν την ίδια τύχη που είχαν οι Αυστραλοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα ο Ταγίπ Ερντογάν, αν και δεν επαναλαμβάνει τις δηλώσεις αυτές, επιτίθεται εκ νέου στις χώρες του δυτικού κόσμου που παραμένουν σιωπηλές μπροστά στην ισλαμοφοβία.

Για τον Μόρισον αυτό φαίνεται να αποτελεί μία δίοδο για την έξοδο από τη διπλωματική κρίση, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Ερντογάν «απερίσκεπτες», «απεχθείς» και «προσβλητικές». Είχε επίσης ζητήσει την απόσυρσή τους και είχε προειδοποιήσει ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν ανοικτές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Αυστραλίας- Τουρκίας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Φαρχετίν Αλτούν, αντέδρασε χθες γράφοντας στο Twitter: «οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν έχουν δυστυχώς βγει εκτός συγκειμένου». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν «σε ένα ιστορικό πλαίσιο παλαιών και νέων επιθέσεων εναντίον της Τουρκίας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact