ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Δεν θα υπάρξει απεριόριστος αριθμός αιτούντων άσυλο από τις ΗΠΑ

Η συμφωνία των δύο χωρών για τους μετανάστες και η πίεση Τραμπ

Το Μεξικό δεν έχει ακόμη δεχθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να του στέλνουν έναν απεριόριστο αριθμό αιτούντων άσυλο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ πριν από συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ που αναμένονται σήμερα Παρασκευή προκειμένου να προσδιοριστεί η έκταση του αμφιλεγόμενου προγράμματος.

Κάτω από την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το Μεξικό συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνει το πρόγραμμα, το οποίο αναγκάζει κυρίως Κεντροαμερικανούς αιτούντες άσυλο να επιστρέφουν στο Μεξικό εν αναμονή της έκβασης του αιτήματός τους για άσυλο στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Εμπράρδ είπε πως οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν επίσης σε ποιες πόλεις θα επεκταθεί το πρόγραμμα, που είναι γνωστό ως «Μείνετε στο Μεξικό», καθώς και πώς θα υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων και ποιες εθνικότητες θα δέχεται το Μεξικό.

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα λειτουργεί στις πόλεις Τιχουάνα, Μεχικάλι και Σιουδάδ Χουάρες. Σχεδόν 12.000 άνθρωποι επεστράφησαν στο Μεξικό από τον Ιανουάριο.

Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό συμφώνησε επίσης σε ένα σχέδιο που μπορεί να το καθιστά μια «ασφαλή τρίτη χώρα», στην οποία αιτούντες άσυλο θα πρέπει να ζητούν καταφύγιο αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν το Μεξικό δεν μειώσει τις μεταναστευτικές ροές μέσα σε 45 ημέρες με μέσα επιβολής του νόμου.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε με αντάλλαγμα να μην επιβληθούν οι επαπειλούμενοι δασμοί στο Μεξικό περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για ασφαλή τρίτη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News κατά πόσον το σχέδιο περιλαμβάνει την επιλογή αυτή αν το Μεξικό δεν μπορεί να ανακόψει τη ροή μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τραμπ είπε: «Ακριβώς, και αυτό πρόκειται να συμβεί».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact