ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι και 10.000 δολάρια η αμοιβή των στρατολόγων του Ισλαμικού κράτους

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος καταβάλλει έως και 10.000 δολάρια στους στρατολόγους που έχουν αναλάβει να πείσουν εθελοντές να μεταβούν στη Συρία, επιβεβαίωσαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά το πέρας μιας ερευνητικής αποστολής στο Βέλγιο.

Η δικηγόρος Ελζμπιέτα Κάρσκα από την Πολωνία, που έχει τεθεί επικεφαλής μιας ομάδας εργασίας του ΟΗΕ που διερευνά τη δράση των ξένων μαχητών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να πάνε στις εμπόλεμες ζώνες, επισήμανε ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τα άτυπα δίκτυα (οικογένεια, φίλοι κ.α) για να στρατολογήσει νέους τζιχαντιστές στο Βέλγιο.

Αυτοί οι μεσάζοντες, που συχνά εδρεύουν στη Συρία, «αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που έχουν στρατολογήσει και ανάλογα με το αν οι νεοσύλλεκτοι τους παντρεύονται κατόπιν» διευκρίνισε η ομάδα των ειδικών του διεθνούς οργανισμού σε μια προκαταρκτική έκθεση που παρουσιάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε ενημερωθεί για περιπτώσεις όπου οι στρατολόγοι έχουν πληρωθεί από 2.000 έως 3.000 δολάρια έως και 10.000 δολάρια ανάλογα με το πρόσωπο που έχουν στρατολογήσει. Αυτό εξαρτάται από τις ικανότητες και τα προσόντα του προσώπου. Εάν πρόκειται για κάποιον που διαθέτει υψηλό επίπεδο μόρφωσης, όπως έναν επιστήμονα της πληροφορικής ή έναν γιατρό, αμείβονται με περισσότερα χρήματα» επισήμανε η Κάρσκα, που διηύθυνε την ερευνητική αποστολή για διάστημα μίας εβδομάδας στο Βέλγιο.

«Πληρώνονται από το Ντάες» (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) σημείωσε μια άλλη αξιωματούχος της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, η Χιλιανή Πατρίσια Αριάς.

«Όταν υπάρξει μια άμεση προσωπική επαφή, η ριζοσπαστικοποίηση είναι ταχύτερη» εξήγησε.

Τα προφίλ των μαχητών «ποικίλουν», ωστόσο ο μέσος όρος της ηλικίας τους κυμαίνεται σε «23 έτη και κάτω» και «ο αριθμός των γυναικών που φεύγουν είναι ολοένα και μεγαλύτερος», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Αναφορικά με τα κίνητρα, επίσης ποικίλουν: «θρησκευτικές πεποιθήσεις», «ανθρωπιστικοί λόγοι» ή ακόμα «αναζήτηση της περιπέτειας».

«Το προφίλ δεν είναι πάντοτε εκείνο των προσώπων που πλήττονται από την υποαπασχόληση. Πολλοί εξ αυτών ζουν σε καλές συνθήκες» υπογράμμισε η Κάρσκα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν οι βελγικές αρχές στους αξιωματούχους του ΟΗΕ και που κάνουν λόγο για «375 έως 500 μαχητές», το Βέλγιο είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των τζιχαντιστών που φεύγουν για τη Συρία ή το Ιράκ, αναλογικά με τον πληθυσμό του.

Αυτό ακριβώς εξηγεί τους λόγους που η ομάδα των ερευνητών επέλεξε να επικεντρώσει την έρευνά της στην χώρα αυτή, αφού επισκέφθηκε τον Ιούλιο την Τυνησία, απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των μαχητών σε απόλυτους αριθμούς και προτού επισκεφθεί την Ουκρανία τον επόμενο χρόνο.

 

  

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact