ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια – αιφνιδιαστικά – δραματική εξέλιξη για την Ελλάδα

Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι, Rossiyskie Zheleznye Dorogi (RZD), αργά το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισαν να εισηγηθούν στον βασικό τους μέτοχο, δηλαδή το ρωσικό κράτος, την απόσυρση του δεδηλωμένου ενδιαφέροντός τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ειδικότερα αποφάσισαν πως δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ούτε για το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ούτε, τέλος, για το 100% της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ ή Rosco).

«Η απόφαση που ελήφθη διαβιβάστηκε αρμοδίως στην ρωσική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις αλλά η εισήγηση σε εταιρικό επίπεδο είναι αρνητική», εξηγούν στο capital άριστα ενημερωμένες πηγές από την Μόσχα.
Το αιτιολογικό της απόφασης της νέας διοίκησης της Rossiyskie Zheleznye Dorogi δεν έγινε γνωστό αλλά διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων ως σχετική την αποχώρηση του Βλάντιμιρ Γιακούνιν, ένθερμου υποστηρικτή της επέκτασης στην Ελλάδα, νωρίτερα φέτος από το τιμόνι της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπως και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Πολιτικοί παρατηρητές προσθέτουν πως η εμφάνιση της αμερικανικών συμφερόντων Watco Companies στον διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έπαιξε ρόλο όπως βέβαια και η ευρύτερη γεωοικονομική συγκυρία στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια.

Η απόφαση της Rossiyskie Zheleznye Dorogi συμπίπτει πάντως και με την επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα, Amos Hochstein και την προώθηση της αμερικανικής ενεργειακής ατζέντας που αντιδιαστέλλεται με αυτή της Μόσχας.

Η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως και για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ ή Rosco) ενώ για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2016.

Στην τρέχουσα β’ φάση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ είχαν προκριθεί οι APM Terminals, Deutsche Invest, η Duferco , η ICTS, η Mitsui, η P&O, η Yilport και η κοινοπραξία Rossiyskie Zheleznye Dorogi με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Άγνωστο παραμένει για την ώρα το εάν η ΓΕΚ Τερνα θα συνεχίσει μόνη της ή με άλλο εταίρο την συμμετοχή της στην διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι. Το αυτό ισχύει και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπου η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προσδιοριστεί για τον Δεκέμβριο και συμμετείχαν, μέχρι τώρα, η Rossiyskie Zheleznye Dorogi σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ Τερνα και η ρουμανική Grup Feroviar Roma δια της οποίας φέρεται να επιχειρεί να μπει στο διαγωνισμό η αμερικανική Watco Companies.

Για την ΕΕΣΣΤΥ που επίσης αναμενόταν να ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές έως τα τέλη Δεκεμβρίου ενδιαφερόταν επίσης η υπό την Rossiyskie Zheleznye Dorogi κοινοπραξία αλλά και η γαλλική Alstom, σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και η γερμανική Siemens. capital.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact