ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μίνι drone «κατάσκοποι» από το Πεντάγωνο

Ένα «μίνι» drone σαΐτα, που χωρά στην παλάμη και μπορεί να λειτουργεί σαν ένα smartphone με φτερά κατασκεύασαν αμερικανοί στρατιωτικοί επιστήμονες, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του AFP. Το όνομα αυτού του «micro air vehicle» είναι «Cicada» (τζιτζίκι), εμπνευσμένο από το έντομο που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία του ενώ η βασική ιδέα χρήσης του είναι η ρίψη μεγάλου αριθμού cicada σε μια εχθρική περιοχή, ούτως ώστε να μην μπορούν να καταστραφούν από τον αντίπαλο.

Το Cicada (το οποίο αποτελεί παρεμπιπτόντως ακρωνύμιο- Covert Autonomous Disposable Aircraft) σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι μικρότερο, οικονομικότερο και απλούστερο από άλλα παρεμφερή ρομποτικά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα βέβαια είναι και ικανό να φέρει σε πέρας τις αποστολές του, όσον αφορά στην παρακολούθηση περιοχών και στόχων.

Το πρωτότυπο κόστισε μόλις 1.000 δολάρια, με την τιμή να εκτιμάται πως μπορεί να πέσει στα 250 δολάρια το κομμάτι, σύμφωνα με τον Άαρον Καν, του Naval Research Laboratory. Δεν διαθέτει κινητήρα και είναι κατασκευασμένο από μόλις 10 κομμάτια- στην ουσία πρόκειται για μια σαΐτα που φέρει πάνω της ένα κύκλωμα. Είναι σχεδιασμένο να ίπταται στις προγραμματισμένες συντεταγμένες GPS, αφού έχει πρώτα ριχθεί από κάποιο μεγαλύτερο αεροπλάνο, αερόστατο ή και μεγαλύτερο drone. Η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει περίπου τα 74 χιλιόμετρα την ώρα και κατά βάση είναι αθόρυβο την ώρα που οπτικά δεν διαφέρει από ένα πουλί, αν το κοιτάξει κανείς από απόσταση.

Διαθέτει αισθητήρες που μπορούν να πραγματοποιήσουν μετεωρολογικές μετρήσεις, αλλά προσφέρεται και για πολλές άλλες αποστολές, καθώς μπορεί να φέρει διάφορους άλλους αισθητήρες και μικρόφωνα.

«Τους βάζεις ένα μικρόφωνο ή αισθητήρα δονήσεων, τα ρίχνεις σε έναν δρόμο και σου λένε πότε “ακούνε” ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό που κινείται στον δρόμο» αναφέρει ο Καν. «Ξέρεις πόσο γρήγορα και προς ποια κατεύθυνση κινείται το όχημα. Επίσης, θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με μαγνητικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό εχθρικών ναυτικών σκαφών ή με ειδικά μέσα για υποκλοπές. Ωστόσο, είναι δύσκολος ο εξοπλισμός τους με κάμερες, καθώς η μετάδοση του βίντεο θα απαιτούσε πολύ μεγάλο bandwidth» συμπληρώνει ο επικεφαλής του Naval Research Laboratory.

Η πρώτη χρήση τους αναμένεται να έχει μετεωρολογικό χαρακτήρα, για την συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τυφώνες, καθώς, όπως αναφέρεται, το Cicada είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact