ΚΟΣΜΟΣ

Μίνι Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό το ερχόμενο Σάββατο στη Βιέννη

Στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο ζήτημα της κατανομής προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αυτό τόνισε σε μακρά συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχει συγκαλέσει το ερχόμενο Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, στη Βιέννη, “μίνι” Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, με συμμετοχή τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ.

«Θα πρέπει κανείς να συνεχίσει να ασκεί πίεση», ανέφερε ο καγκελάριος προς την κατεύθυνση των τεσσάρων χωρών της αποκαλούμενης “Ομάδας του Βίζεγκραντ” (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), κρατώντας απόσταση από την πρόταση που παρουσίασε η “Ομάδα” στην Μπρατισλάβα για το μέλλον της ΕΕ, στην οποία αυτές απορρίπτουν κατηγορηματικά μία δεσμευτική ποσόστωση στην κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της, που έχει προσδιοριστεί με απόφαση της ΕΕ και που οι ίδιες αρνούνται επίμονα να εφαρμόσουν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόοδο» την απόφαση στην Μπρατισλάβα για την αποστολή επιπλέον 200 στελεχών της Frontex και επιπλέον 50 φορτηγών αυτοκινήτων στη Βουλγαρία για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ προς την Τουρκία, καθώς, όπως σημείωσε στη συνέντευξή του, «θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος έρχεται στην Ευρώπη».

Μπορεί μεν να δημιουργήθηκε μία Εσωτερική Αγορά, ωστόσο έχει παραλειφθεί η επαρκής προστασία των εξωτερικών συνόρων, διευκρίνισε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στις «παραλείψεις από το παρελθόν», που, όπως είπε, έχουν ξεπεράσει την ΕΕ και καθιστούν αναγκαία μία “επισκευή” της.
«Κατανόηση» εξέφρασε ο Κρίστιαν Κερν για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι, τις εκτιμήσεις του οποίου ο ίδιος «συμμερίζεται πολύ», καθώς, όπως ανέφερε, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μόνον διαδικασίες για επίλυση των προβλημάτων, αλλά θα πρέπει σαφώς να προωθούνται οι λύσεις.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, διαμηνύοντας τη δυσαρέσκεια του με τα αποτελέσματα στην Μπρατισλάβα, απέφυγε στη λήξη της μία από κοινού εμφάνισή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος, στόχος της “μίνι” Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό που συγκαλεί το ερχόμενο Σάββατο στη Βιέννη, είναι «η συζήτηση, μεταξύ άλλων, σχεδίων για την προστασία των συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών και με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου».

Στη Σύνοδο αναμένονται, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως επίσης οι πρωθυπουργοί από Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβενία.

Η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ως ηγέτη μιας άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, ενώ η παρουσία της Γερμανίδας καγκελάριου, φαίνεται πως ενισχύει τις θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της, Κρίστιαν Κερν, στην προσφυγική κρίση, οι οποίες συγκλίνουν με τις δικές της.

Με τη σύγκληση της “μίνι” Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό ο Αυστριακός καγκελάριος φαίνεται να αφαιρεί από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, την πρωτοβουλία για επανάληψη της αμφιλεγόμενης “Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια”, την οποία είχαν συγκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς με την τότε υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος.

Στη Διάσκεψη εκείνη -η οποία, λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα της είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά επίσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου- είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις δραματικές εξελίξεις.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact