ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα των δανειστών: Τα μέτρα δεν φτάνουν για να πάρει η Αθήνα τα 2 δισ. ευρώ

Οι προθέσεις των δανειστών, ακόμη και αν κάποιος μπορεί να τις υποθέσει, γίνονται πλέον ευκρινείς. Τα προαπαιτούμενα που προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν φτάνουν.

Η θετική κατεύθυνση των νόμων που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να μειώνει την αναμονή των δανειστών να δουν να περνάει από το ελληνικό κοινοβούλιο όλο το βαρύ πακέτο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο τρίτο Μνημόνιο. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ένα πρώτο βήμα, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει όλο το δρόμο αντοχής. Αν και στην περίπτωσή της μοιάζει περισσότερο με σπριντ.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Bloomberg, οι οποίοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, και πριν καν ξεκινήσουν οι εν Αθήναις συζητήσεις, έσπευσαν να χαρτογραφήσουν τα… εδάφη στα οποία πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τόνισαν συγκεκριμένα πως τα μέτρα που πέρασε η ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο δεν φτάνουν για να ξεκλειδώσει η υπο-δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι εργαστεί πλέον εντατικά στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν προωθηθεί ακόμη και δεν έχουν περάσει από τη Βουλή. Πολλές από αυτές κρίνονται από τους θεσμούς ως άμεσης προτεραιότητας και επομένως μόνο η ψήφιση και η εφαρμογή τους θα καταφέρει να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των χρημάτων. Συνολικά, έχουμε να κάνουμε με 48 προαπαιτούμενα τα οποία -όλα και όχι μερικά- η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, την πρώτη κατοικία, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, αεροδρόμια και φυσικό αέριο. Αν συμβούν όλα αυτά, τότε δεν θα χρειαστεί έγκριση από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Από την μεριά της, η κυβέρνηση τονίζει πως όλα τα μέτρα θα περάσουν μέσα στο Νοέμβριο, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει νέος αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την ΕΚΤ να έχει θέσει ως χρονικό όριο την 15ή Νοεμβρίου.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact