ΑΠΟΨΕΙΣ

Μήπως τελικά ο Βαρουφάκης είναι κρυπτοχριστιανός;

Πολλή συζήτηση άρχισε να γίνεται για την πρόταση για εθελοντές καλωδιομένους «ράμπο» της εφορίας, που περιλαμβάνεται στη αποκαλούμενη «Λίστα Βαρουβάκη» που εστάλη για συζήτηση στο κρίσιμο eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και η χρηματο-οικονομική επιβίωση της πατρίδας μας.

Μελετώντας το περιοδικό ηλεκτρονικό δελτίο της πανευρωπαϊκής κίνησης των χριστιανών, οι οποίοι πρόσφατα έχουν κινητοποιηθεί εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προβάλλοντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο με μοχλό τις σχέσεις και όχι το κέρδος (Relational Thinking), έπεσα πάνω σε ένα πολύ πρόσφατο άρθρο του οικονομολόγου καθηγητή στο London School of Economics Henrik Jacobsen Kleven (διαβάστε εδώ).

Στο άρθρο αυτό, με τίτλο How Can Scandinavians Tax So Much?, που δημοσιεύτηκε και ηλεκτρονικά στο Journal of Economic Perspectives (28, Nο 4 φθινόπωρο 2014, σελ. 77–98), ο «συνάδελφος επιστημονικά» του Βαρουφάκη, συνδυάζοντας μικρο-και μακρο οικονομικά στοιχεία, εξηγεί γιατί οι Σκανδιναβικές χώρες μπορούν να επιβάλλουν τεράστιους φόρους στους πολίτες και στη συνέχεια να τους διαθέτουν για αναδιανομή και κοινωνική ασφάλιση, και παράλληλα να παρουσιάζουν ορισμένα από τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στον κόσμο.

Ο καθηγητής, λοιπόν, Kleven εντοπίζει τρεις πολιτικές, που κατά βάση ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες, και οι οποίες εξηγούν αυτή την πρωτοφανή για τα συνήθη οικονομικά δεδομένα «ανωμαλία», Μία απ” αυτές είναι και η πρόταση Βαρουφάκη για το εξωτερικό τμήμα των εθελοντών «ράμπο» της εφορίας.

Αναλυτικά οι τρεις πολιτικές είναι οι εξής: Πρώτα-πρώτα με τη συλλογή πληροφοριών από αναφορές τρίτων οι χώρες αυτές εξασφαλίζουν πολύ χαμηλό επίπεδο φοροδιαφυγής.

Δεύτερο, με την ευρύτητα των φορολογικής βάσης, με την οποία εξασφαλίζεται χαμηλό επίπεδο φοροαποφυγής.

Και τρίτο, με την ισχυρή επιδότηση των αγαθών, που λειτουργεί ως συμπληρωματική της μισθοδοτούμενης εργασίας, ενθαρρύνεται σε υψηλό επίπεδο η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στα κρατικά έσοδα.

Να σημειώσω, ότι η ναυαρχίδα του χριστιανικού κινήματος του Relational Thinking είναι η ανατροπή της καθιερωμένης πολιτικής όλων ανεξαρτήτως των κρατών, που βασίζεται στον υπερβολικό δανεισμό, με αποτέλεσμα την διόγκωση του εξωτερικού χρέους. Αυτό μακροπρόθεσμα οδηγεί – όπως στην περίπτωση της Ελλάδος – στην οικονομική «δουλεία». Άλλωστε στα αγγλικά ο όρος bonds (ομόλογα) σημαίνει δεσμά. Γι” αυτό και χαιρετίσαμε τη νύξη περί λιτού βίου – που δυστυχώς στη συνέχεια ξεχάστηκε – στην πρώτη συνέντευξη του Βαρουφάκη.

Μήπως τελικά ο Βαρουφάκης είναι… κρυπτο-χριστιανός;

Πηγή: tribune.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact