ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Μίσος, Μίσος, Μίσος»

Η 5η Μαρτίου είναι μια ξεχασμένη πλην εξαιρετικά σημαντική επέτειος: είναι η ημέρα που τελείωσε η Δημοκρατία της Βαιμάρης, η ημέρα κατά την οποία οι εκλογές του 1933 έφεραν στην εξουσία τον Αδόλφο Χίτλερ με ποσοστό που άγγιζε το 44% του γερμανικού εκλογικού σώματος, γεγονός που άνοιξε την πόρτα της Ιστορίας στην πιο φοβερή και απεχθή πολεμική σύγκρουση που γνώρισε ο άνθρωπος.

Η πορεία του Χίτλερ προς την εξουσία είχε αρχίσει μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν νεαρότατος περιόδευε σε όλη την ηττημένη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Γερμανία και έδινε διαλέξεις με τον τίτλο «Μίσος, Μίσος, Μίσος».

Ο Χίτλερ ξεκίνησε να οργώνει τη Γερμανία όταν δυνάμεις της Γαλλίας και του Βελγίου εισέβαλαν στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ το 1923 με την αιτιολογία ότι οι Γερμανοί δεν πλήρωναν τα διεθνή τους χρέη από τις πολεμικές αποζημιώσεις του Πρώτου Παγκοσμίου.

Για τις αποζημιώσεις αυτές είχε υπάρξει μεγάλη διαφωνία της Αγγλίας και της Γαλλίας: η δεύτερη ήταν υπέρμαχος – και τελικά επέβαλε – τη σκληρή γραμμή στην οποία έσυρε και το Λονδίνο παρά τις αντιρρήσεις των Βρετανών, που έβλεπαν ότι μια τέτοια συμπίεση θα οδηγούσε τη Γερμανία σε έκρηξη. Ποιος το έβλεπε;

Πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο Κέινς ο οποίος εκτελούσε τότε χρέη συμβούλου / γραμματέως του Αγγλου πρωθυπουργού και ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω των μεταπολεμικών διαπραγματεύσεων λόγω των διαφωνιών του σε αυτή την πολιτική, για να αφιερωθεί στη συγγραφή του βιβλίου του το οποίο «προέβλεπε» την έλευση του Δευτέρου Παγκοσμίου…

Εκείνο το 44% του Χίτλερ, δεν ήρθε τυχαία. Κάθε άλλο. Η Γερμανία οδηγήθηκε σε πτώχευση η οποία προηγήθηκε εκείνης του 1929 στις ΗΠΑ και οι συνέπειές της ήταν απολύτως καταστρεπτικές.

Οι διαλέξεις του Χίτλερ που είχαν ξεκινήσει με ακροατήριο ανθρώπων κυριολεκτικά μετρημένων στα δάκτυλα, εξελίχθηκαν σύντομα σε φωτιά για τη Γερμανία και σε πυρκαγιά για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η φλόγα του Μίσους είχε αποδειχθεί ικανή να πυρπολήσει τα πάντα…

Πηγή: Το Βήμα

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact