ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: «Το πρόστιμό μας είναι πολύ μακριά από τα 7χιλ. της Αυστρίας»

«Για το καλό μας – Τα ίδια σχεδιάζουν και πολλές άλλες κυβερνήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Η σχετική τροπολογία, μετά τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κατατεθεί στη Βουλή και να αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης.

«Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961», αναφέρει η τροπολογία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που κάποιος κάνει την πρώτη δόση έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του όπως προβλέπεται, τότε ειδικά για μήνα αυτό, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ. Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Ομιλία πρωθυπουργού

Περνώντας στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης, αφού…παραδέχθηκε πόσο τον βασάνισε προσωπικά η απόφαση του μέτρου, δήλωσε τα εξής:

«Οι ηλικίες άνω των 60 έδειξαν την μεγαλύτερη απροθυμία για εμβολιασμούς. Σε αυτούς λοιπόν πρέπει να επικεντρωθεί η δράση μας. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί όμως παρά ένα αντίτιμο υγείας, μία τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει τη σωστή απόφαση. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επικαλέστηκε τον νόμο για τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία, με εξοντωτικά πρόστιμα:

«Το πρόστιμο που επιλέξαμε είναι πολύ μακριά από πρόστιμα της τάξης των 7.000 ευρώ που είδα στην Αυστρία ή πρόστιμα έως 1.000 ευρώ στην Ιταλία. Είναι όμως το 100άρικο ένα πολύ σημαντικό ποσό.

Και κατά συνέπεια είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο προς την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο και έρχεται μετά από πολύμηνες ενέργειες πειθούς».

Στη συνέχεια ο ίδιος κάλεσε επίσημα από το βήμα της Βουλής τους “ειδικούς” και τον Υπουργό Υγείας να επισπευθεί ο χρόνος ανάμεσα στην 2η και 3η δόση στους 4 μήνες, από τους 6 που είναι σήμερα!

«Να συντομευτεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Η ανοσία φθείρει σταδιακά. Εάν μπορούμε κύριε Υπουργέ και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένους στους 4 μήνες».

Για το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας απάντησε:

«Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας.

«Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο καλά όσο χρειάζεται. Έπεσαν έξω οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων, κα Γκάγκα, που έλεγαν ότι με ένα 70% θα είχαμε τείχος ανοσίας. Πρέπει να πάμε πολύ υψηλότερα», δήλωσε για την πορεία των εμβολιασμών».

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη:

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact