ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: «Το πρόστιμό μας είναι πολύ μακριά από τα 7χιλ. της Αυστρίας»

«Για το καλό μας – Τα ίδια σχεδιάζουν και πολλές άλλες κυβερνήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Η σχετική τροπολογία, μετά τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κατατεθεί στη Βουλή και να αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης.

«Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961», αναφέρει η τροπολογία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που κάποιος κάνει την πρώτη δόση έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του όπως προβλέπεται, τότε ειδικά για μήνα αυτό, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ. Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Ομιλία πρωθυπουργού

Περνώντας στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης, αφού…παραδέχθηκε πόσο τον βασάνισε προσωπικά η απόφαση του μέτρου, δήλωσε τα εξής:

«Οι ηλικίες άνω των 60 έδειξαν την μεγαλύτερη απροθυμία για εμβολιασμούς. Σε αυτούς λοιπόν πρέπει να επικεντρωθεί η δράση μας. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί όμως παρά ένα αντίτιμο υγείας, μία τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει τη σωστή απόφαση. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επικαλέστηκε τον νόμο για τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία, με εξοντωτικά πρόστιμα:

«Το πρόστιμο που επιλέξαμε είναι πολύ μακριά από πρόστιμα της τάξης των 7.000 ευρώ που είδα στην Αυστρία ή πρόστιμα έως 1.000 ευρώ στην Ιταλία. Είναι όμως το 100άρικο ένα πολύ σημαντικό ποσό.

Και κατά συνέπεια είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο προς την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο και έρχεται μετά από πολύμηνες ενέργειες πειθούς».

Στη συνέχεια ο ίδιος κάλεσε επίσημα από το βήμα της Βουλής τους “ειδικούς” και τον Υπουργό Υγείας να επισπευθεί ο χρόνος ανάμεσα στην 2η και 3η δόση στους 4 μήνες, από τους 6 που είναι σήμερα!

«Να συντομευτεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Η ανοσία φθείρει σταδιακά. Εάν μπορούμε κύριε Υπουργέ και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένους στους 4 μήνες».

Για το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας απάντησε:

«Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας.

«Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο καλά όσο χρειάζεται. Έπεσαν έξω οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων, κα Γκάγκα, που έλεγαν ότι με ένα 70% θα είχαμε τείχος ανοσίας. Πρέπει να πάμε πολύ υψηλότερα», δήλωσε για την πορεία των εμβολιασμών».

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη:

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact