ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Μηχανή του Νου: Το app που υπόσχεται να αλλάξει τον ψυχικό σας κόσμο

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας έλεγε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό σας θα μπορείτε να χαλαρώσετε σε χρόνο μηδέν μετά από μια κουραστική ημέρα, να γεμίσετε με ζωντάνια και ενεργητικότητα όταν αισθάνεστε εξουθενωμένοι και να οπλιστείτε με αυτοπεποίθηση σε περίπτωση που νιώθετε ανασφάλεια;

Αμερικανοί επιστήμονες υπόσχονται ότι πολύ σύντομα – για την ακρίβεια, μέσα στους επόμενους 12 μήνες – όλα τα παραπάνω θα είναι πραγματικότητα
Και όχι μόνον αυτά: με τον ίδιο τρόπο, υποστηρίζουν, θα μπορείτε να αποκτήσετε δημιουργικότητα όταν νιώθετε ότι έχετε «στερέψει».

«Σύντομα θα διαθέσουμε μια συσκευή την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε την ψυχική σας κατάσταση και τη διάθεσή σας», λέει στους Times του Λονδίνου ο επιχειρηματίας Αϊσι Γκολντβάσερ, ο οποίος, μαζί με τον συνέταιρό του, καθηγητή Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Τζέιμι Τάιλερ, έχουν στήσει ένα χάι-τεκ στρατηγείο στη Σίλικον Βάλεϊ φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν την απόλυτη Μηχανή του Νου.

Το μηχάνημα που κατασκεύασε η εταιρεία τους, η οποία ονομάζεται Thync, διοχετεύει μέσω ηλεκτροδίων ηλεκτρική ενέργεια στον εγκέφαλο του χρήστη, με σκοπό να τον κάνει να αισθανθεί όπως θα ήθελε (και όχι όπως πραγματικά αισθάνεται).

Ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας δοκίμασε τη συσκευή – που βρίσκεται, ακόμη, σε πειραματικό στάδιο – επιλέγοντας τη λειτουργία «ηρεμίας», η οποία έχει στόχο – τι άλλο; – να καλμάρει τον χρήστη όταν είναι αγχωμένος ή ταραγμένος.

Οπως περιέγραψε στο άρθρο του, στην αρχή πόνεσε ελαφρά, στη συνέχεια ένιωσε το κεφάλι του να δονείται και, έπειτα από λίγα λεπτά, άρχισε πράγματι να νιώθει πιο χαλαρός.

Αντιθέτως, όταν δοκίμασε τη λειτουργία «ενεργητικότητας», το πείραμα δεν πέτυχε.

Οι… λειτουργίες της ευτυχίας

Η Thync θα διαθέσει το προϊόν στην αγορά μέσα στο 2015. Τα ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με μια μικρή συσκευή, είναι τόσο μικρά ώστε χωράνε στην παλάμη του χεριού του χρήστη, ενώ ταυτόχρονα συνδέονται πολύ εύκολα με το κεφάλι του.

Η συσκευή, για την κατασκευή της οποίας έχουν επενδυθεί περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, θα ελέγχεται μέσω μιας εφαρμογής (app) για κινητά τηλέφωνα. Ο χρήστης θα ανοίγει την εφαρμογή και θα επιλέγει τη διάθεση που θέλει και την ποσότητα του ρεύματος που θα διοχετευθεί στον εγκέφαλό του.

Αρχικά θα είναι διαθέσιμες δύο λειτουργίες: αυτή της «ηρεμίας» και αυτή της «ενεργητικότητας». Αργότερα, θα αναπτυχθούν λειτουργίες όπως «δύναμη της θέλησης», «αυτοέλεγχος», «κίνητρο», «αυτοπεποίθηση» και «δημιουργικότητα».

Οι δημιουργοί της συσκευής – η οποία έχει δοκιμαστεί σε 2.000 ανθρώπους με ποσοστό επιτυχίας 80% – πιστεύουν ότι η αξιοποίηση της «δύναμης της θέλησης» θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του αλκοολισμού ή του εθισμού στον τζόγο.

«Επιλέξτε (να έχετε) αυτοέλεγχο. Επιλέξτε δημιουργικότητα. Επιλέξτε ενεργητικότητα. Επιλέξτε ηρεμία. Σκεφτείτε μας ως τον τρίτο καφέ που πίνετε το πρωί ή το κρασάκι που πίνετε το βράδυ» λέει ο Γκολντβάσερ.

Τι γίνεται, όμως, με το σεξ; Θα μπορούσαμε, μέσω της ίδιας μεθόδου, να αποκτήσουμε ένα… Οργασμόμετρο; «Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα συναίσθημα στο οποίο να μην μπορούμε να εστιάσουμε. Συνεπώς, ναι!», απαντά ο Δρ. Τάιλερ.

«Το ξεκλείδωμα της δύναμης του νου είναι το μεγαλύτερο νέο σύνορο του αιώνα μας, το οποίο θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της ζωής μας. Εμείς κάνουμε αυτό το βήμα», λένε οι ιδρυτές της Thync, οι οποίοι υπόσχονται να δώσουν στον άνθρωπο τη δύναμη να αλλάζει τα συναισθήματά του κάθε φορά που το θέλει.

«Ο χάρτης του εγκεφάλου είναι γνωστός. Γνωρίζουμε ποια μέρη συνδέονται με συγκεκριμένα συναισθήματα. Γνωρίζουμε, επίσης, τις νευρικές οδούς που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο εγκέφαλος για να στείλει μηνύματα σε αυτά τα μέρη. Αυτό που κάνει η Thync είναι να στείλει ηλεκτρισμό σε αυτές τις οδούς και να επηρεάσει τη διάθεσή μας», εξηγεί ο Τζέιμι Τάιλερ.

Είναι, όμως, ασφαλής η χρήση της συσκευής; Ο Δρ. Τάιλερ παραδέχεται πως, όταν τη δοκίμασε στα αρχικά στάδια της κατασκευής, λιποθύμησε δύο φορές μπροστά στη σύζυγό του, η οποία ξέσπασε σε λυγμούς. Τώρα, όμως, υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι «ασφαλής και ήπια».

tanea.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact